14 oct. 2021 | 10:04

Efectele încălzirii globale, mai aproape de a fi ireversibile: avertismentul experților

ACTUALITATE
Efectele încălzirii globale, mai aproape de a fi ireversibile: avertismentul experților

În prezent, producția și utilizarea energiei sunt cauza a 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană (UE) . Astfel o revizuire generală a sectorului energetic este o condiție prealabilă pentru a aduce UE pe calea către neutralitatea climatică până în 2050 au convenit liderii europeni în decembrie 2019, prin acordul de la Paris.

Lansarea Pactului verde european în decembrie 2019 a oferit un impuls suplimentar pentru decarbonizarea sistemului energetic al UE. Tot atunci, liderii UE au aprobat un obiectiv revizuit de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Acest angajament politic reînnoit va necesita o revizuire a legislației și a obiectivelor în materie de politică energetică.

Investiţiile în energia regenerabilă trebuie să se tripleze până în 2030

Investiţiile în energia regenerabilă trebuie să se tripleze până la finalul decadei dacă lumea speră să lupte eficient contra schimbărilor climatice şi să păstreze sub control pieţele energetice volatile, a anunţat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), conform Reuters.

„Lumea nu investeşte suficient pentru a îndeplini necesităţile viitoare de energie, cheltuielile legate de tranziţie cresc gradual dar rămân mult mai scăzute decât ceea ce este necesar pentru a face faţă majorării cererii de servicii energetice într-un mod sustenabil. Sunt esenţiale semnale clare din partea autorităţilor. Dacă drumul înainte este pavat doar cu bune intenţii, atunci va fi într-adevăr un drum anevoios”, susţine organizaţia cu sediul la Paris.

În ultimele săptămâni, preţul energiei a atins niveluri record, în urma creşterii preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, şi a penuriei de energie din Asia, Europa şi Statele Unite.

UE își propune ca economia sa să devină mai verde, rămânând totodată competitivă la nivel mondial. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, energiile regenerabile, cum ar fi cea solară, eoliană, hidro, alături de bioenergie, trebuie să alcătuiască o pondere mult mai ridicată în investiţiile energetice.