Economiștii spun adevărul. Ce se întâmplă, de fapt, cu prețul energiei electrice

Economiștii spun adevărul. Ce se întâmplă, de fapt, cu prețul energiei electrice

Ultimele luni au venit la pachet cu o avalanșă de scumpiri la facturile de utilități. Din păcate, nici viitorul nu arată promițător pentru românii cu bugete mici, anunță analiștii economici.

La bursă, prețul energiei electrice înregistrează o apreciere semnificativă, avertizează economiștii.

Concret, prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM (Piața pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021. Prin comparație, vorbim despre o valoare triplă față de prețul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh. Cifrele folosite pentru această analiză aparțin raportului lunar al operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 1,042 miliarde de lei, în creștere cu 203,09% față de august 2020 (343,9 milioane de lei). Totuși, arată datele analizate de economiștii experți în energie, volumul tranzacțiilor a scăzut cu 0,46%, până la 1.844.116 de MWh.

Scumpirile vor continua

Chiar dacă, în ultimele luni, românii plătesc facturi chiar și cu 10-15%, analiștii preconizează că valul de scumpiri va continua. Iarna aceasta ar putea fi una extrem de costisitoare pentru consumatorii casnici de energie electrică de la noi din țară.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, susține că plafonarea prețurilor e singura soluție care ne poate salva, altfel, riscăm să băgăm adânc mâna în portfofele, în sezonul rece care e la doar un pas distanță de noi.

„Preţurile la energie trebuie plafonate, cel puţin pentru o perioadă de timp, până trece iarna, cel puţin 6 luni de zile, e una din soluţii. Plafonarea preţurilor, şi pentru clienţii casnici şi pentru industriali.

Sau Guvernul să ia alte măsuri care să nu ducă la aceste scumpiri: scăderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, deşi acestea nu vor avea impact, preţurile tot vor creşte pentru populaţie.

Plafonezi preţurile, asta e singura soluţie să trecem (iarna, n.r.) şi din primăvară (Guvernul, n.r.) să reuşească să regândească lucrurile”, a afirmat Florin Jianu, la finalul unei conferinţe de presă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: