Economia românească va da lovitura în UE anul acesta. Totuși, există un mare pericol ce ne poate arunca în prăpastie

Economia românească va da lovitura în UE anul acesta. Totuși, există un mare pericol ce ne poate arunca în prăpastie

Fondul Monetar Internațional a conturat noi perspective de dezvoltare economică pentru țara noastră. Conform experților FMI, România se va dezvolta peste așteptări anul acesta și va înregistra un avânt record în fața celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Fondul previzionează că țara noastră va înregistra anul acesta o creștere economică de 7 puncte procentuale, va avea un avantaj față de celelalte țări europene, însă există și un pericol

Se pare că aceste previziuni optimiste pot fi rapid anulate de scenariul în care pandemia de coronavirus s-ar înrăutăți.

„Pentru anul 2021 este preconizată o revenire puternică a PIB-ului real, de 7 procente. Revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul ţărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020. Se anticipează că o recoltă agricolă mai bună va susţine producţia ulterior, în cursul acestui an. Riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neaşteptate în evoluţia pandemiei, inclusiv din cauza apariţiei unor noi tulpini ale virusului, eficienţei mai reduse în timp a vaccinului sau refuzului de vaccinare din partea populaţiei”, precizează Fondul Monetar Internațional.

Potrivit analizei FMI, economia românească a traversat bine criza pandemică, iar contracția resimțită în 2020 nu a fost atât de gravă, motiv pentru care ne redresăm cu ușurință, dacă pandemia nu revine cu un al patrulea val agresiv.

Și oficialii din Guvern au comentat analiza FMI. Premierul Florin Cîțu spune că de acum încolo începe cea mai bună perioadă pentru români.

El se declară mulțumit de previziunile FMI și spune că reușim să înregistrăm această performanță datorită faptului că Executivul a adoptat măsuri eficiente și a reacționat la timp atunci când criza sanitară a lovit.

Florin Cîțu: „FMI, estimări WOW pentru România în 2021!”

„FMI, estimări WOW pentru România în 2021! Felicitări români! FMI estimează o creștere economică în 2021 de 7% (cu 3 pp peste estimările inițiale) și un deficit bugetar de 6.8% (vs.7.2% estimare inițială). FMI confirmă, România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Rezultatul reformelor implementate începe să se vadă. România merge în direcția bună. Am estimat că măsurile pe care le luăm în această guvernare vor duce la cea mai bună perioada pentru economia României din ultima sută de ani. Așa o să fie.

Cea mai bună perioada pentru români abia începe. Mă voi asigura că urmează cel puțin 8 ani de guvernare pe principii liberale. Iar de rezultatele acestei guvernări vor beneficia toți românii”, a transmis premierul Florin Citu, într-o postare pe pagină sa de Facebook.

Citește și: