06 iul. 2021 | 07:35

E vital să știi, dacă mergi în Grecia. Codul rutier de aici e foarte sever. Pentru ce fapte riști să rămâi pieton

ACTUALITATE
E vital să știi, dacă mergi în Grecia. Codul rutier de aici e foarte sever. Pentru ce fapte riști să rămâi pieton

Dacă ai de gând să pleci cu mașina în Grecia, trebuie să cunoști neapărat câteva reguli ale Codului rutier elen. În Grecia, poliția te poate lăsa foarte ușor fără permis.

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai severe din Europa. La noi, pentru anumite fapte poți primi avertisment, însă în Grecia, riști să rămâi fără permis, fără actele mașinii și fără plăcuțele de înmatriculare.

Vara aceasta, grecii așteaptă pe litoralul lor sute de mii de turiști români. Cei mai mulți dintre ei vor merge în concediu folosindu-și mașina personală. Dacă vrei să fii sigur că nu rămâi pieton, sau nu vei fi sancționat cu o amendă consistentă care să îți dea peste cap bugetul de vacanță, trebuie să cunoști cele mai importante reguli ale Codului rutier elen.

Ce trebuie să știi despre Codul rutier din Grecia

În primul rând, trebuie să știi că riști să rămâi fără permis, fără actele mașinii și fără plăcuțele de înmatriculare, dacă ești surprins folosind telefonul mobil la volan. Aceleași sancțiuni se aplică și pentru situația în care nu respecți culorile semaforului sau parchezi pe un loc destinat persoanelor cu handicap.

Potrivit Condițiilor de Călătorie în Grecia de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe, poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru fapte precum:

-Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
-Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
-Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
-Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
-Nerespectarea semnalelor semaforului;
-Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
-Condusul pe contrasens.
-Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune
-Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap
-Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie”
-Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti
-Efectuarea de manevre periculoase
-Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident.

Sancțiunile sunt și mai drastice pentru șoferii depistați că au consumat alcool înainte de a se urca la volan.

Iată ce prevede legislația rutieră din Grecia pentru această situație:

-0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;

-0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;

-peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

-Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Trebuie să mai știi că poți plăti scump și dacă depășești viteza legală cu mai mult de 30 de kilometri pe oră.

Important de menționat este că în Grecia viteza legală pe autostradă este de 130 de kilometri pe oră, cu excepția zonelor în care indicatoarele arată o limitare a vitezei.

Potrivit Codului rutier elen, depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro. Dacă ai depășit viteza cu peste 30 km/h cu amenda crește la 350 euro. Mai mult, pentru ultima situație, se reţine şi permisul de conducere pentru o perioadă de 60 zile.