10 nov. 2021 | 13:50

E panică pe piața muncii: se anunță concedieri masive în perioada următoare

ACTUALITATE
E panică pe piața muncii: se anunță concedieri masive în perioada următoare

Cu toții știm faptul că digitalizarea reprezintă o condiție esențială a evoluției unui sistem, fie el public sau privat, în anul 2021. Tehnologia ne aduce noi oportunități, dar și neajunsuri, în condițiile în care ajunge să înlocuiască munca fizică a angajaților, iar aceștia își pierd slujbele.

Domeniul bancar urmează să fie unul dintre sectoarele care vor investi enorm în digitalizare în următorii ani.

Deși acest lucru vine la pachet cu avantaje nenumărate pentru clienți, ce vor avea acces la tot mai multe servicii la distanță și de o eficiență crescută în relațiile cu banca, nu pentru toată lumea digitalizarea înseamnă vești bune.

Experții din domeniul bancar susțin că întotdeauna va fi nevoie de oameni, de creiere care să coordoneze tehnologia, însă băncile vor avea nevoie de personal mai puțin și extrem de bine pregătit.

Cei mai căutați vor fi IT-iști, specialiștii în acest domeniu, fără de care tehnologia nu ar însemna nimic.

Cine va rămâne fără job

De exemplu, există riscul ca numeroși angajați ai băncilor să fie dați afară. Experții spun că nu e o chestiune de posibilitate, ci una care e iminentă și ține doar de timp până se va înfăptui.

„Dacă ne uităm pe site-urile băncilor, o să observăm că sunt anumite meserii pentru care băncile ar plăti foarte bine, se dau şi premii pentru cei care ar putea să aducă un IT-ist foarte bine pregătit, un IT-ist care să aibă cunoştinţe în informatică la nivelul care se cere în acest moment pentru dezvoltarea operaţiunilor bancare în era digitalizării.

Sigur, dacă suntem în categoria oamenilor care suntem foarte bine pregătiţi şi din punct de vedere IT, şi când zic IT mă gândesc şi la cunoştinţele elementare, atunci sigur că e bine să ne gândim la o carieră bancară, activitatea bancară fiind foarte frumoasă – o spun după aproape 50 de ani de lucru în această activitate. (…)

A trecut perioada în care în bănci te angajai relativ uşor pentru că era nevoie de cât mai multe sucursale, ghişee şi aşa mai departe, deci de cât mai mulţi oameni. Acum este nevoie de mai puţini oameni, iar aceia trebuie să fie foarte bine pregătiţi şi din punct de vedere economic, şi din punct de vedere tehnic – nu neapărat să fii IT-ist, dar să poţi înţelege un proiect care este pe masă şi banca doreşte să-l implementeze.

Partea economică se îmbină cu partea tehnică mult mai mult decât se îmbina înainte”, a afirmat Radu Gheţea, într-o dezbatere despre viitorul sistemului bancar.