Drona autonomă care va explora oceanele: ar putea fi bună de hărți 3D
Statele Unite ale Americii dispun de un robot submersibil, astfel că drona autonomă urmează a explora oceanele. Expediția va dura două săptămâni, timp pentru care nava autonomă va aduce noi date de pe fundul apelor.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite (NOAA) a anunțat că, pe data de 14 mai, una dintre navele sale de explorare numite Okeanos Explorer a plecat pentru a culege noi date de pe fundul oceanelor. Nava a plecat din Port Canaveral din Florida, pentru o perioadă de două săptămâni.
La bordul navei se află un vehicul subacvatic autonom, numit Orpheu, care reprezintă o nouă demonstrație tehnologică. Nava autonomă de explorare subacvatică face parte dintr-o nouă clasă de roboți submersibili concepută pentru a ajuta să identificarea și explorarea caracteristicilor științifice de pe fundul mării.
Robotul submersibil Orpheus a fost dezvoltat de către inginerii de la NASA Jet Propulsion Laboratory. Drona autonomă este o evoluție a unui sistem de navigație bazat pe viziune folosit anterior pe Marte. Misiunea își desfășoară explorările în largul coastei de est a SUA în Oceanul Atlantic.
Drona care va explora oceanele ar putea crea hărți 3D
NASA spune că, de obicei, sunt necesare echipamente de localizare voluminoase care totodată sunt și mari consumatoare de energie, cum ar fi sonarul, pentru a naviga în apele întunecate și tulburi de lângă fundul mării. Cu toate acestea, Orpheus folosește un sistem de camere și lumini de consum redus, împreună cu un software avansat, care îl face să fie o ordine de mărime mai ușoară decât majoritatea submersibilelor din adâncime.
Orpheus este mai mic decât un ATV și cântărește aproximativ 250 de kilograme. Designul său este menit să fie agil și ușor de operat. Robotul se prezintă a fi robust, cu capacitatea de a explora la adâncimi la care majoritatea vehiculelor nu pot face față. Orpheus poate lucra nelegat aproape oriunde în ocean, inclusiv la cele mai extreme adâncimi.
Echipa proiectului speră ca, în curând, un roi de roboți subacvatici care lucrează ca o echipă să construiască hărți 3D cu zone vaste ale fundului oceanului neexplorat. Astfel, aceștia așteaptă ca în viitor, zonele cu adâncimi mai mari de 6.000 de metri. Înainte ca robotul să poată fi eliberat pentru a explora la astfel de adâncimi, acesta trebuie testat temeinic în ape puțin adânci.
Echipa consideră că, în viitor, Orpheus va pune unele dintre cele mai extreme medii oceanice la îndemâna exploratorilor. Astfel, tranșeele adânci ale oceanelor și gurile de aerisire hidrotermale ar putea dezvălui noi date exploratorilor.