25 ian. 2021 | 06:00

Disponibilitatea vaccinurilor anti-Covid-19, o problemă globală: avertismentul Uniunii Europene

ACTUALITATE
Disponibilitatea vaccinurilor anti-Covid-19, o problemă globală: avertismentul Uniunii Europene

Încă din faza de testare a diverselor vaccinuri împotriva Covid-19, au fost comandate sute de milioane de doze, la nivel global. Acum, există probleme cu livrarea lor.

În România, la fel ca în toate celelalte țări din Europa, vaccinurile ajung datorită efortului Uniunii Europene de a le comanda, certifica, distribui. Din păcate, producătorii întâmpină dificultăți majore în a le produce și, implicit, livra la timp. În acest set de circumstanțe, președintele Consiliului European a folosit un limbaj cât se poate de grav pentru a atrage atenția asupra seriozității situației.

Afirmațiile oficialilor de la Bruxelles au venit după ce Pfizer Inc a anunţat săptămâna trecută că va întârzia livrările către Europa, pentru a face modificări în procesul menit să sporească capacitatea de producţie. Vineri, într-o manieră similară, AstraZeneca a declarat că livrările iniţiale către regiune vor fi reduse din cauza unor probleme de producţie.

Uniunea Europeană speră să forțeze producătorii de vaccinuri să-și respecte particularitățile contractelor semnate în urmă cu mai multe luni. Pe marginea acestui subiect, a făcut câteva declarații președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat… folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat oficialul de la Bruxelles la postul de radio Europe 1.

Un precedent în această direcție un pic agresivă se pare că a fost fost creat în urmă cu câteva săptămâni, și la acea vreme, a funcționat. „Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus Charles Michel despre un avertisment Pfizer de la începutul lunii.

Este important de reținut că Michel nu a făcut referire la potențiale sancțiuni financiare sau de altă natură, la adresa producătorilor de vaccinuri. Pe de altă parte, a insistat pe un volum sporit de transparență din partea companiilor, în ceea ce privește motivele întârzierilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele