08 iul. 2021 | 12:50

Dispare decontarea șomajului tehnic, începând de luna aceasta. Ce trebuie să știe firmele și angajații

ACTUALITATE
Dispare decontarea șomajului tehnic, începând de luna aceasta. Ce trebuie să știe firmele și angajații

Sprijinul oferit de Guvern pentru companii și angajați, prin decontarea șomajului tehnic, este anulat de la 1 iulie 2021. Totuși, companiile și salariații trebuie să știe că șomajul tehnic poate fi menținut și după 1 iulie, în anumite condiții.

Legislația care a intrat în vigoare de la 1 iulie reglementează noile norme de aplicare ale șomajului tehnic pe piața muncii din țara noastră.

Conform noilor reguli, indemnizația pentru șomajul tehnic nu va mai putea fi decontată de la bugetul de stat. Totuși, angajatorii care doresc să aplice în continuare măsura, o pot face, dar trebuie să suporte costurile acesteia din propriul buzunar.

Potrivit modificărilor aduse la Legea 298/2020, angajații afectați de activitatea suspendată sau înreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

Din moment ce România se află sub stare de alertă, nu se asediu și nici de urgență, aceste prevederi nu se aplică.

Șomajul tehnic nu dispare, dar va fi suportat de angajator

Prin urmare, angajatorii care au în continuare nevoie de menținerea șomajului tehnic, vor plăti din buzunarul propriu indemnizația către salariați.

Mai mult decât atât, angajatorul are posibilitatea să suplimenteze indemnizaţia acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Important de menționat este că această posibilitate nu are caracter obligatoriu, ea depinzând strict de voința și de bugetul companiei respective.

La fel de important pentru angajați și companii este să știe că interdicţia de concediere se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus şomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, şi anume 27.12.2020.