01 iul. 2021 | 10:50

4 schimbări economice de la 1 iulie. Dispare șomajul tehnic decontat și se scumpesc facturile

ACTUALITATE
4 schimbări economice de la 1 iulie. Dispare șomajul tehnic decontat și se scumpesc facturile

1 iulie nu vine cu vești extraordinare pentru români. Facturile la gaz și electricitate se scumpesc, începând de astăzi, chiar și cu 25%. De asemenea, dispare șomajul tehnic decontat de stat, intră în vigoare noi reguli privind TVA pentru comerțul electronic și apar noi reglementări privind comunicările de date cu caracter personal către Regatul Unit.

Facturi mai scumpe la gaz și electricitate, de la 1 iulie

Începând de la 1 iulie, românii vor plăti facturi mai scumpe la energia electrică, chiar și cu 13%. Scumpirile vor fi suportate de consumatorii casnici care nu au făcut trecerea la piața concurențială. Prin urmare, vor primi în continuare energie electrică, dar în sistem universal, care este mai scump.

Aceleași reguli se aplică și în cazul furnizării de gaze. Consumatorii care au rămas în sistem universal, deși puteau să aleagă o ofertă concurențială până la finele lunii iunie, vor plăti facturi mai scumpe.

Se estimează că facturile la gaz ar putea crește, în anumite cazuri, chiar și cu 25%.

Comunicările de date cu caracter personal vor putea continua către Regatul Unit, neafectate de Brexit

După data de 1 iulie, vine, totuși, o veste bună. Comunicările de date cu caracter personal vor putea continua către Regatul Unit, neafectate de Brexit.

Cu alte cuvinte, acestea vor fi tratate ca și cum ar fi transferuri intra-UE, fără a fi nevoie de autorizații sau garanții suplimentare, iar cetățenii primesc asigurări că datele lor sunt, în continuare, în siguranță.

Dispare șomajul tehnic decontat de stat

Șomajul tehnic decontat de stat nu se va mai aplica după data de 1 iulie. Angajatorii pot, totuși, să mențină sistemul dacă au angajați în astfel de situații, dar nu vor mai primi decontările de la stat.

Îți amintesc faptul că această măsură a apărut ca un ajutor dat de stat pentru companii, pe perioada pandemiei de coronavirus, pentru ca restricțiile impuse să aibă un impact cât mai mic asupra firmelor.

Noi reguli privind TVA pentru cumpărăturile online

Una dintre cele mai importante schimbări prevede că, de la 1 iulie, se va percepe TVA percepută pentru toate bunurile care intră în UE – la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE. Acum, legislația prevede că bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăți din afara UE sunt scutite de TVA.

De asemenea, noile reguli pentru TVA spun că la nivelul Uniunii Europene se va stabili un prag comun -10 000 euro. În cazul în care pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.

Totodată, dacă o interfață electronică (piață, platformă etc.) facilitează vânzarea la distanță de bunuri de către un vânzător stabilit din afara UE către un cumpărător din UE, interfața electronică este considerată vânzător și este responsabilă de plata TVA. Pentru a declara și plăti acest TVA, interfața electronică se va putea înregistra cu ușurință într-un sistem electronic special numit One-Stop Shop (OSS).