24 sept. 2021 | 08:40

Dispar banii de pe card și afectează aproape toate băncile: ce trebuie să știi, la bancomat

ACTUALITATE
Dispar banii de pe card și afectează aproape toate băncile: ce trebuie să știi, la bancomat

Toți cred că ne-am aflat în situația în care să avem nevoie de cash urgent și să nu avem prin preajmă un bancomat al băncii unde avem contul deschis. Îți poți retrage banii, însă cu un comision, în funcție de fiecare bancă.

Suma comisionului poate pleca de la câțiva lei și poate ajunge la zeci sau chiar sute lei, în funcție de cât de mult numerar ai retras.

Ca referință, CEC Bank este singura bancă de top 10 din România care nu percepe comision atunci când vrei să îți retragi banii de la bancomatele altor competitori. Celelalte bănci te taxează dacă vrei să îți scoți banii de la un ATM diferit de banca ta. Cel mai mare comision ajunge la 1,5% din suma pe care o retragi, potrivit Wall-Street.

Care sunt comisioanele pe care le percep băncile, când scoți banii din bancomat

De asemenea, Banca Transilvania (BT), cel mai mare creditor din țară percepe un cimision de 2,5 lei + 0,5% din suma pe care vrei să o retragi de la bancomatele altor bănci. Deci dacă vrei să retragi două sute de lei, comisionul se va calcula în felul următor: 2,5 lei (comision fix) + un leu, care reprezintă 0,5% din suma retrasă, deci 3,5 lei.

BCR, a doua cea mai mare bancă din România, percepe un comision mai mare, de 1%, însă impune și un prag minim, de 15 lei. Astfel, dacă vrei să retragi două sute de lei, comisionul fără pragul minim de 15 lei ar fi doi lei. Însă va trebui să plătești, de fapt, 15 lei, adică de patru ori mai mult față de cât ar fi luat BT.

Poziție Banca Comision de retragere la ATM-urile altor bănci (lei) Comision de retragere la ATM-urile altor bănci (euro)
1 Banca Transilvania 2,5 lei + 0,5% 1 euro + 0,5%
2 BCR 1%, minimum 15 lei 1,75%, minimum 5 euro
3 BRD 7 lei +1% 7 lei +1%
4 ING 5 lei 0,5%
5 Raiffeisen 1,5% 1,5%
6 UniCredit 1,5%, minimum 7 lei 1,5%, minimum 7 lei
7 CEC Bank 0 0
8 Alpha Bank 2,5 lei + 0,75% 2,5 lei + 0,75%
9 OTP Bank 0,70 euro + 0,5% 1%, minimum 3 euro
10 Garanti BBVA 0,75%, minimum 5 lei
11 Libra Bank 2,5 lei + 0,5%

Cifrele din tabelul de mai sus reprezintă comisioanele pentru conturile standard, fără alte condiții preferențiale oferite de bănci, care, în anumite cazuri, pot să nu perceapă aceste taxe, în funcție de tipul de cont pe care îl are clientul.

O parte dintre bănci oferă comisioane zero pentru retrageri, dacă clientul încasează lunar venituri recurente în repsectivul cont. Poți consulta lista detaliată a comisioanelor fiecărei bănci, pentru a afla în ce categorie de comisioane te încadrezi.