Dispar banii clasici? O nouă țară vrea să treacă la o monedă ca Bitcoin

Dispar banii clasici? O nouă țară vrea să treacă la o monedă ca Bitcoin

Guvernul britanic explorează posibilitatea de a crea o nouă monedă digitală pe care șeful Trezoreriei, Rishi Sunak, o susține drept „Britcoin.”

Banca Angliei și Trezoreria au anunțat că vor colabora pentru a evalua beneficiile unei monede digitale a băncii centrale, conform unui tweet al șefului Trezoreriei. Un motiv ar fi că plățile în numerar sunt în general în declin, parțial ca urmare a pandemiei Covid.

Banca a spus că noua monedă, dacă se va implementa, ar fi o nouă formă de bani digitali pentru a fi utilizată de oameni și întreprinderi și ar exista alături de numerar și depozite bancare, mai degrabă decât să le înlocuiască.

Monedele digitale sunt deja explorate sau chiar implementate în alte câteva țări, mulți susținători inspirându-se din succesul Bitcoin și al altor așa-numite criptomonede. Cu toate acestea, monedele digitale, precum aceasta, sunt diferite într-un sens cheie, deoarece sunt emise de autoritățile de stat.

Această monedă digitală ar putea deveni principala modalitate de plată în UK

„Lumea merge pe calea monedelor digitale și trebuie să le găsim un loc în mainstream”, a declarat Anne Boden, fondator și director executiv al Starling Bank.

Unul dintre avantajele unei monede digitale ar fi ca o rezervă a plăților cu cardul, dacă plățile în numerar continuă să scadă în anii următori. Până la sfârșitul acestui deceniu, se așteaptă să se efectueze doar una din zece plăți în Regatul Unit cu bani de hartie.

Susținătorii monedelor digitale cred, de asemenea, că pot oferi oamenilor un alt mod de a face cumpărături online. În prezent, doar Bahamas are o astfel de monedă, deși China o testează în mai multe orașe. Suedia a indicat, de asemenea, că ar putea avea propria sa monedă digitală până în 2026, în timp ce Banca Centrală Europeană a indicat că s-ar putea crea un euro electronic în termen de patru ani.

„Viziunea noastră este pentru un sector al serviciilor financiare mai deschis, mai ecologic și mai avansat din punct de vedere tehnologic”, a declarat Rishi Sunak într-o conferință fintech. „Și dacă putem capta potențialul extraordinar al tehnologiei, vom consolida poziția Regatului Unit ca centru financiar preeminent al lumii”.