01 mai 2021 | 08:31

Discriminarea LGBT din România, o lovitură financiară: câți bani pierdem anual și de ce

ACTUALITATE
Discriminarea LGBT din România, o lovitură financiară: câți bani pierdem anual și de ce

Dintr-o poziție ignorantă, ai crede că manifestările de ură, discriminare și rasism nu au costuri financiare. Din păcate, mai ales când vine vorba de comunitatea LGBT, te înșeli, iar acum avem și niște statistici clare despre câți bani este vorba.

Discriminarea persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale și transsexuale implică costuri de aproape 2% din creșterea economică anuală pentru statele Europei de Est, a declarat marți o coaliție de zeci de companii globale care promovează includerea LGBT+, relatează Reuters, potrivit Rador.

Primele în topul manifestărilor de dispreț față de persoanele LGBT sunt țările din fostul bloc comunist, Ungaria, Polonia, România și Ucraina. Aceste țări pierd în fiecare an câteva miliarde de dolari pentru că refuză să acorde drepturi egale la locul de muncă persoanelor LGTBQ+. Mai multe decât atât, suferă pierderi financiare din cauza costurilor asociate unor boli precum SIDA sau depresie, se arată într-o analiză Open for Business.

Nu în ultimul rând, persoanele LGBT preferă să părăsească aceste țări și, implicit, să ducă la un ”exod al creierelor”. Astfel, țări ca România întâmpină probleme majore în a atrage investiții străine, este concluzia OFB, o organizație susținută de giganți din mai multe industrii, precum Google sau Microsoft pe partea de tech, Barclays și Deutsche Bank din zona bancară, grupul de spirtoase Diageo, companiile de contabilitatea și analiză PWC, EY și KPMG.

„Țările care sunt mai deschise (în termeni de drepturi LGBT+) sunt din punct de vedere financiar și economic, în general vorbind, într-un loc mult mai bun”, a declarat pentru Thomson Reuters Foundation principalul autor al raportului, George Perlov.

Partea bună este că orientarea homosexuală este legală în cele patru state. Partea proastă este că niciuna dintre ele nu permite căsătoriile homosexuale. În plus sau mai bine zis în minus, persoanele LGBT+ s-au confruntat cu atacuri fizice, ceea ce face dificil ca ele să-și trăiască viața la vedere.

În Polonia, aproximativ 100 de municipalități au semnat declarații prin care se proclamă libere de „ideologia LGBT”, fapt care a făcut ca anul trecut UE să le suspende finanțarea. În final, totul are legătură cu banii, iar discriminarea este costisitoare. „Le-ar conferi companiilor care o adoptă [combaterea discriminării LGBT] și un avantaj competitiv în privința atragerii și menținerii talentelor”, a afirmat ea într-un comunicat.

Potrivit Asociației Mozaiq, în medie, discriminarea costă România circa 950 RON sau 230 USD de persoană, anual.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele