Dilema care dă peste cap planurile de-a pune oameni pe Marte: se va ajunge la canibalism?
Ultimele decenii au propulsat specia umană spre călătoriile în spațiu, odată cu dezvoltarea rachetelor. De atunci, 21 de oameni și-au pierdut viața încercând să exploreze Universul.
Dacă până acum aceste decese erau cazuri rare ce nu au ajuns să fie clar reglementate de legislația agențiilor spațiale, acum, odată cu planul NASA de a trimite oameni pe Marte până în 2040, oamenii de știință se contrazic cu privire la ce ar trebui să se întâmple cu trupurile celor decedați în astfel de misiuni.
NASA plănuiește să trimită un echipaj uman pe Marte până în 2040. Călătoria dus-întors ar trebui să dureze trei ani, timp suficient cât să se întâmple o mulțime de lucruri, mai bune, sau mai puțin bune pentru membrii echipajului de la bord.
Deși susțin că probabilitatea de deces e scăzută, pentru că astronauții lansați în spațiu au o stare de sănătate ireporoșabilă, pot avea loc accidente care să ducă la deces. De exemplu, pot apărea fisuri în costumul de astronaut, sau nava poate fi lovită de un micro-meteorit. În aceste condiții, mai ales pe o perioadă de ani de zile în misiune, cresc riscurile de deces.
De asemenea, CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a avertizat în mod deschis că „Dacă vrei să mergi pe Marte, pregătește-te să mori”. Există riscuri mult mai mari pentru echipaj odată ajuns la destinație, decât pe parcursul călătoriei, spun experții.
În aceste condiții, cercetătorii se întreabă până unde ar putea merge astronauții cu încercarea de a supraviețui într-o situație extremă, în cazul în care rămân blocați pe stația spațială, le mor membri din echipaj, sau rămân chiar pe Marte deconectați de Pământ, fără niciun ajutor.
S-ar putea ajunge la canibalism? Ar fi normal?
Ar trebui astronauții care explorează planeta Marte să consume cadavrele membrilor echipajului lor într-un ultim efort de supraviețuire? Nicio agenție spațială nu are deocamdată o politică oficială privind canibalismul dar, în ceea ce privește teoria etică, experții sunt divizați cu privire la ce e de făcut în cazul unui astfel de scenariu.
Paul Wolpe, profesor de bioetică la Universitatea Emory, a explicat că există păreri împărțite cu privire la subiectul consumului de carne umană în pentru a supraviețui. „Există două tipuri de abordări în acest sens”, a explicat el.
„Se spune că, deși datorăm corpului o cantitate enormă de respect, viața este prioritară și dacă singurul mod în care s-ar putea supraviețui ar fi să mănânci un corp, este acceptabil dar nu de dorit”.
„NASA nu pregătește planuri de urgență pentru toate riscurile la distanță. Răspunsul NASA la orice situație neplanificată pe orbită va fi determinat într-un proces de colaborare în timp real între Direcția operațiuni de zbor, Direcția de sănătate și performanță umană, conducerea NASA și partenerii noștri internaționali”, se arată în declarația oficială a NASA către Popular Science cu privire la acest subiect.
Este posibil că NASA să nu aibă planuri de urgență specifice pentru o moarte subită, dar agenția lucrează la aceasta; în 2005 au comandat un studiu de la compania suedeză de înmormântare ecologică Promessa. Rezultatul a fost apelarea la o nouă tehnologie, care permite ca în loc să producă cenușa unei incinerări tradiționale, ar transforma un cadavru înghețat într-un milion de bucăți mici de carne înghețată.
Aruncarea, pur și simplu, în spațiu, e o soluție?
Deși ONU are reglementări cu privire la aruncarea în spațiu, este posibil ca regulile să nu se aplice cadavrelor umane.
„În prezent, nu există linii directoare specifice în politica de protecție planetară, nici la NASA, nici la nivel internațional, care să abordeze„ înmormântarea ”unui astronaut decedat prin eliberarea în spațiu”, spune Catherine Conley de la Biroul de Protecție Planetară al NASA.
Deci, ce ar face face exploratorii marțieni cu un corp? „M-aș aștepta ca, dacă un membru al echipajului moare în timp ce e pe Marte, să îl îngroape acolo, mai degrabă decât să aducă corpul până acasă”, spune un astronaut pentru Popsci.com.
De asemenea, în cazul în care decesul ar surveni în timpul călătoriei e posibil să se apeleze la sisteme de criogenare a trupului, sau, în cazuri extreme, la aruncarea acestuia în afara navei.