Digi RCS RDS și Telekom s-ar fi clătinat din temelii, dacă planurile Orange și Vodafone ar fi fost duse la bun sfârșit

Digi RCS RDS și Telekom s-ar fi clătinat din temelii, dacă planurile Orange și Vodafone ar fi fost duse la bun sfârșit

Când vine vorba de operatorii de telecomunicații din România, piața este împărțită între Orange, Vodafone, Telekom și Digi RCS RDS. Deși toți oferă o varietate de servicii, nu doar telefonie, internet sau televiziune, lucrurile ar fi putut să stea complet altfel în 2021.

Conform datelor obținut de BFM TV, preluat de Reuters, grupul francez de telecomunicații Orange și rivalul britanic Vodafone au discutat la mijlocul lui 2020 despre o fuziune. Este important de reținut că, deși companiile sunt prezente și pe piața din România, fuziunea s-ar fi petrecut la nivelul companiilor mamă, din Franța și Marea Britanie, având, implicit, repercusiuni la nivel global.

Orange și Vodafone ar fi redus Digi RCS RDS și Telekom la zero

Discuțiile dintre oficialii Orange și Vodafone au continuat până la începutul acestui an, dar, din motive care nu au fost făcute publice, proiectul a fost abandonat.

Printre posibilele explicații se numără dubiile statului francez, care deține un pachet de 23% din acțiune Orange. Este vorba, practic, de fostul monopol France Telecom. Practic, guvernul francez s-a temut că va pierde o parte importantă din control său asupra companiei și nu a fost încântat nici de ideea mutării sediului central la Londra.

În opinia celor de la BFM TV, însă, discuțiile dintre Orange și Vodafone continuă și în 2021, dar, momentan, nu mai este vorba de o fuziune, cât de o alianță la scară mai mică, orice ar fi însemnat asta.

În final, dacă nu este evident pentru cineva, fuziunea dintre Orange și Vodafone s-ar fi reflectat în cel mai mare operator de telecomunicații din Europa, cu venituri de aproximativ 85 de miliarde de euro pe an, atrage atenția sursa citată.

Martin Vial, preşedintele agenţiei care gestionează participaţiile statului francez (APE), a declarat anul acesta că, pe termen mediu, Franţa ar putea face unele schimbări cu privire la participaţia sa la compania de telecomunicaţii Orange. De partea cealaltă a baricadei, directorul financiar de la Orange, Ramon Fernandez, a declarat luna trecută, la o conferinţă organizată de Morgan Stanley TMT, că în mod „inevitabil” numărul de operatori de telecomunicaţii de pe piaţa franceză se va reduce, de la patru la trei, adăugând că recentele acorduri încheiate de doi din aceşti operatori, Iliad şi Altice, ar putea îmbunătăţi condiţiile pentru o fuziune.

Citește și: