Dezastrul de la UiPath: problemele celui mai bogat român

Dezastrul de la UiPath: problemele celui mai bogat român

Daniel Dines, cel mai bogat român, cu o avere estimată la peste șase miliarde de euro, are probleme. Acțiunile UiPath au coborât la un nou record minim.

Acțiunile UiPath au coborât la un nou minim record miercuri, pe o piață în scădere. Titlurile primului “unicorn” fondat în România s-au depreciat cu până la 7,1% în prima parte a sesiunii bursiere de la New York, până la un minim de 39,70 dolari, cel mai scăzut preț de la listarea companiei, în luna aprilie.

Probleme pentru UiPath

În jurul orei 19:00 (ora României), acțiunile UiPath consemnau un declin de 6,34% față de referința de marți, fiind cotate la 40 dolari.

La acest preț, capitalizarea companiei conduse de Daniel Dines se ridică la 21 miliarde de dolari. De la listarea pe bursă, UiPath a pierdut circa opt miliarde de dolari din valoarea de piață. Principalii indici bursieri de la New York se depreciau cu până la 1% la ora menționată.

Ca referință, cu 16,8% s-au depreciat acţiunile UiPath (simbol bursier PATH) în septembrie, pe o bursă americană în scădere cu 5%, declinuri pe care analiştii le pun în contextul unui anunţ al băncii centrale cu privire la reducerea programelor de cumpărare de bonduri, scrie Motley Fool, citat de Nasdaq.com.

Totuşi, în calitate de companie de software axată pe creştere, UiPath – prima companie din România care a ajuns pe Wall Street – ia în vizor o evaluare cât mai ridicată. Chiar dacă societatea a raportat rezultate trimestriale puternice la începutul lui septembrie, datele nu au fost suficente pentru a stârni interesul investitorilor.

În ceea ce priveşte trimestrul 2 din anul fiscal 2022, care s-a încheiat pe 31 iulie, UiPath a întrecut aşteptările analiştilor cu privire la venituri, plus 40%, şi profiturile nete pe acţiune (EPS – earnings per share), scrie ZF. Însă cei doi indici au fost mai puţini importanţi prin comparaţie cu ceea ce UiPath numeşte annualized renewal run-rate (ARR), care a crescut cu 60% la 726,5 milioane de dolari.

Citește și: