Dezastru pentru șoferii din România: anunțul despre benzină și motorină care spulberă toate planurile

Dezastru pentru șoferii din România: anunțul despre benzină și motorină care spulberă toate planurile

Vin surprize neplăcute pentru șoferii din România la început de an și totul are legătură cu prețurile la benzină și motorină.

Prețul petrolului a fost extrem de volatil în ultima perioadă, însă începutul de an nu vine cu vești bune. Țițeiul a atins la începutul acestei săptămâni maximul ultimelor luni, iar evoluția are legătură cu planurile OPEC.

Analiștii se așteaptă ca Organizația Producătorilor și Exportatorilor de Petrol şi aliaţii să limiteze luna viitoare producția la nivelurile actuale, în condiţiile în care pandemia menţine îngrijorările legate de evoluţia cererii. Era clar că aceste cotații se vor duce în sus.

Iar asta se va resimți curând și la noi. Ar fi de așteptat, așadar, ca prețurile la benzină și motorină să crească în următoarea perioadă. Șoferii vor scoate mai mult din buzunar atunci când vor face plinul.

Prețul petrolului se duce în sus la început de an

Preţurile au crescut în concordanţă cu pieţele financiare. Spre exemplu, cotația petrolul Brent a ajuns la 53,17 dolari pe baril, cel mai mare din martie 2020. Petrolul american WTI a atins 49,71 dolari pe baril, cel mai mare din februarie 2020. Tendinţele macroeconomice, incluzând un dolar mai slab şi poziţionarea investitorilor pentru o redresare în sectorul petrolier în acest an, ar putea sprijini preţurile petrolului, a declarat analistul Energy Aspects Virendra Chauhan.

Mohammad Barkindo, secretar general al Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), a declarat duminică că, deşi se aşteaptă ca cererea de ţiţei să crească cu 5,9 milioane de barili pe zi (bpd) la 95,9 milioane bpd în acest an, grupul vede o mulţime de riscuri în prima jumătate a anului 2021.

„Abia începem să ieşim dintr-un an de tăieri investiţionale profunde, de pierderi uriaşe de locuri de muncă şi cea mai gravă scădere a cererii de ţiţei înregistrată”, a spus el.

E clar că producătorii vor să recupereze ce au pierdut anul trecut. Au încheiat anul 2020 cu aproximativ 20% sub media anului 2019, iar OPEC şi producătorii aliaţi, inclusiv Rusia au decis luna trecută să crească producţia cu 500.000 de barili pe zi în ianuarie, anticipând o creştere a cererii şi au convenit să se întâlnească în fiecare lună pentru a revizui producţia.

Analiştii de la Energy Aspects şi RBC Capital au declarat că OPEC + va menţine probabil nivelurile de producţie din ianuarie şi în februarie. În Statele Unite, producţia de ţiţei a rămas sub presiunea preţurilor mici şi a cererii temperate, în scădere cu peste 2 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie faţă de începutul anului 2020, a arătat un raport guvernamental.

Citește și: