Descoperirea momentului: dă peste cap toate testele de COVID. Cum afli, cu o săptămână înainte, dacă ai sau nu

Descoperirea momentului: dă peste cap toate testele de COVID. Cum afli, cu o săptămână înainte, dacă ai sau nu

Un nou studiu realizat de cercetători, publicat în „Journal of Medical Internet Research”, a constatat că un smartwatch poate prezice în mod eficient un diagnostic COVID-19 pozitiv cu până la o săptămână înainte de declanșarea simptomelor.

Astfel, s-a folosit o aplicație dedicată Apple Watch și iPhone și experimentul a constat în solicitarea participanților să utilizeze aplicația pentru monitorizarea și colectarea datelor de sănătate, potrivit MountSinai.org. De asemenea, le-a cerut să completeze un sondaj pentru a oferi feedback direct cu privire la potențialele lor simptome COVID-19 și alți factori, inclusiv stresul.

Pe parcursul studiului, echipa de cercetare a angajat „câteva sute de lucrători din domeniul sănătății” să participe și a colectat date pe parcursul mai multor luni, între aprilie și septembrie.

Acest smartwatch de la Apple poate să-ți spună că ai Covid înainte cu o săptămână să ai simptome

Semnalul biometric primar pe care îl urmăreau autorii studiului a fost variabilitatea ritmului cardiac (HRV), care este un indicator cheie al tensiunii asupra sistemului nervos al unei persoane. Aceste informații au fost combinate cu informații despre simptomele raportate asociate cu COVID-19, inclusiv febră, dureri, tuse uscată, probleme gastro-intestinale și pierderea gustului și al mirosului, printre altele.

Studiul Warrior Watch nu a fost capabil doar să prezică infecțiile cu până la o săptămână înainte ca testele să ofere diagnostice confirmate. A relevat, de asemenea, că modelele HRV ale participanților s-au normalizat destul de repede după diagnostic, revenind la normal la aproximativ una sau două săptămâni după testele lor pozitive.

În ceea ce privește la ce ar putea duce studiul în ceea ce privește intervențiile efective, autorii studiului observă că poate contribui la anticiparea rezultatelor și la izolarea indivizilor de alții care sunt expuși riscului. Cel mai important, oferă un mijloc de a face acest lucru de la distanță, permițându-le îngrijitorilor să anticipeze sau să detecteze un caz COVID-19 fără a face nici măcar un examen fizic.

Studiul este în curs de desfășurare și se va extinde pentru a examina ce alte dispozitive portabile precum Apple Watch și senzorii lor ne pot spune despre alte efecte ale COVID-19 asupra sănătății noastre, inclusiv ce factori precum somnul și activitatea fizică pot fi în asociere cu boala.