16 feb. 2021 | 12:57

Descoperire uimitoare: materialul anti-COVID elimină virusul pe loc. Abia acum putem discuta de măști foarte eficiente

CHESTII
Descoperire uimitoare: materialul anti-COVID elimină virusul pe loc. Abia acum putem discuta de măști foarte eficiente

Trecerea timpului ne ajută să descoperim tot mai multe soluții pentru pandemia de acum. Astfel, o echipă de cercetători spanioli a inventat materialul anti-COVID.

Acesta este un nanomaterial, care elimină coronavirusul, dacă acesta intră în contact cu el. Descoperirea este esențială, dacă ținem cont că un astfel de material ar putea contribui la confecționarea măștilor de protecție foarte eficiente.

Cecetătorii de la Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice din Spania (CSIC) au creat acest material revoluționar din nanoparticule de cupru. Aceste nanoparticule inhibă coronavirusul Sars-CoV-2 și îl elimină de pe suprafața sa. Ele sunt foarte eficiente mai ales asupra proteinelor coronavirusului, cu ajutorul cărora virusul reușește să se reproducă și să pătrundă în celulele umane.

Vorbim despre proteina „3CLpro” (care intervine în procesul de replicare a virusului) şi proteina spike (cu ajutorul căreia coronavirusul pătrunde în celulele umane).

Dacă se vor confecționa măști din acest material, acestea nu vor necesita foarte multe proceduri de curățare și nici nu ne vom mai face griji cu privire la eficacitatea lor. Pentru că nu există șanse ca bucățile de virus să penetreze suprafață măștii de protecție și să ajungă să fie inhalate de oameni.

Desigur, probabil că vor fi recomandări referitoare la neceistatea ca o astfel de masca să acopere foarte bine nasul și gura, pentru a nu există riscul de a inhala din aerul contaminat, pe lângă masca de protecție, situație în care, nu mai am fi protejați de aceste nanoparticule.

Materialul revoluționar a fost deja testat cu succes

Cercetătorii au efectuat deja teste pentru folosirea acestui material în compoziția măștilor. Concret, simplele măști pe care le purtăm astăzi ar putea fi îmbunătățite cu o pelicula din acest nanomaterial, devenind astfel foarte eficiente împotriva răspândirii infecției.

E important de menționat că, în urma studiilor, s-a constatat că acest material este compatibil atât cu măștile chirurgicale, cât și cu cele din bumbac. De asemenea, poate fi atașat și altor materiale, precum oțelul sau fierul, lucru foarte important, pentru că, astfel, am putea să protejăm și suprafețele de contact, în zonele aglomerate, acolo unde există riscul că oamenii să se infecteze indirect.

Noua tehnologie se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane, a explicat cercetătorul José Miguel Palomo, celcare a condus echipa.