Descoperire șocantă în China. De unde a plecat virusul? OMS dă totul peste cap

Descoperire șocantă în China. De unde a plecat virusul? OMS dă totul peste cap

China e considerat statul din care a plecat pandemia de coronavirus, dar e incredibil ce au putut găsi experții OMS acolo.

OMS a merg în Wuhan pentru a aduna diverse probe din piața de unde s-a descoperit pentru prima dată noul tip de virus. Iar concluziile sunt surprinzătoare. S-au adunat diverse date și probe din piața din Wuhan, pentru a se pune cap la cap toate detaliile.

În acest fel, specialiștii își pot da seama și cum poate evolua pandemia și ce tulpini noi pot apărea.

OMS, descoperire șocantă în China

În piața din Wuhan, care e încă închisă, au apărut mai multe îmbolnăviri asemănătoare pneumoniei în decembrie 2019, devenind cunoscută drept zona zero a pandemiei, deși studii ulterioare sugerează că pandemia de Covid-19 s-a răspândit din alt loc.

Peter Ben Embarek, specialist în siguranța alimentară și liderul echipei OMS, a declarat:

”(…) deși piața a fost dezinfectată într-o oarecare măsură, toate magazinele și instalațiile sunt acolo. Îți dau o idee despre starea pieței în ceea ce privește întreținerea ei, infrastructura, igiena, circulația de bunuri și oameni.”

Echipa OMS a stat de vorbă cu localnici și muncitori, dar Peter Ben Embarek a avertizat că este prea devreme pentru a trage concluzii.

”Este clar că ceva s-a întâmplat aici”, a spus Embareck. ”Dar același rol l-ar fi putut avea și alte locuri. Piața aceasta a fost aleasă doar pentru că niște doctori au fost suficient de inspirați să făcă conexiuni cu câteva cazuri sporadice de îmbolnăviri.”

Un alt membru al echipei, profesorul Thea Fisher, a declarat pentru CNN că a fost surprinsă de ”utilitatea” inspectării unei piețe care a fost goală timp de aproape un an.

”Am rămas șocat să văd acest loc… Toate magazinele sunt goale, echipamentele sunt acolo, este ciudat”, a spus ecologistul Peter Daszak.

Echipa OMS a vizitat Centrul de Control al Bolilor din Hubei, iar pe agendă se afla și o vizită la Institutul de Virologie din Wuhan, unde ar urma să se întâlnească cu She Zhengli, denumită ”Doamna Liliac”, pentru a investiga coronavirusurile întâlnite la lilieci și înrudite cu SARS-COV-2. Institutul din Wuhan a ajuns în centrul atenției după ce administrația Trump a lansat acuzații controversate și nedovedite că ar fi sursa virusului care a infectat în total peste 100 de milioane de oameni în lume.

Citește și:
Etichete: