20 oct. 2021 | 09:35

Descoperire fascinantă: o sabie veche de o mie de ani. Cui a aparținut

ACTUALITATE
Descoperire fascinantă: o sabie veche de o mie de ani. Cui a aparținut

O descoperire impresionantă a fost făcută în largul coastei israeliene. Iată cui a aparținut o sabie veche de un mileniu.

Această sabie, despre care se crede că ar fi aparţinut unui cavaler cruciat acum nouă sute de ani, a fost găsită de un scafandru amator în nordul coastei Israelului, conform Hotnews.

Lama de un metru lungime a fost descoperită de Shlomi Katzin şi predată autorităţilor. Conform surselor, sabia pe care s-au depus organisme marine a apărut după mişcarea nisipurilor din cauza curenţilor marini.

Această sabie poate dezvălui multe despre istoria noastră

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) a anunţat că după ce va fi curaţată şi analizată, sabia va fi expusă public.

„Sabia, care s-a păstrat perfect, este o descoperire frumoasă şi rară şi ar fi aparţinut unui cavaler cruciat”, a spus Nir Distelfeld, inspector al Unităţii de Prevenire a Jafurilor de la IAA.

El a adăugat că este interesant să găseşti un astfel de obiect personal, care să te trimită cu aproape o mie de ani de ani în urmă, într-o altă epocă, cu cavaleri, armură şi săbii. Și, ce e drept, e fascinant să descoperi un asemenea artefact, după atât de mult timp.

Conform lui Kobi Sharvit, care conduce Marine Archaeology Unit de la IAA, Coasta Carmelului, unde a fost găsită sabia, a oferit adăpost navelor în timpul furtunilor de-a lungul secolelor de activitate comercială.

„Aceste activităţi au atras navele comerciale de-a lungul veacurilor, lăsând în urmă bogate descoperiri arheologice”, a spus Kobi Sharvit.

Cruciadele au fost expediții militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri și coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina și Ierusalimul. Ele au apărut într-o societate aflată în plină expansiune politică și militară și sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele și păturile sociale.

Cruciaţii au luptat într-o serie de războaie cunoscute drept Cruciade, care au fost sancţionate de Biserica Romano-Catolică în perioada medievală. Cele mai cunoscute dintre cruciade au fost campaniile din estul Mediteranei, menite să recupereze Ţara Sfântă de sub stăpânirea musulmană.