20 iul. 2021 | 07:50

Degeaba visezi la o casă: explozia prețurilor din imobiliare continuă și nimeni nu este imun

ACTUALITATE
Degeaba visezi la o casă: explozia prețurilor din imobiliare continuă și nimeni nu este imun

Tinde să fie imposibil să-ți mai cumperi o locuință decentă în România în condiții civilizate. Prețurile au continuat să crească în luna iunie și este absolut irelevant dacă visezi la o casă nouă sau un apartament vechi, într-un bloc comunist.

Indiferent unde locuiești sau te gândești să-ți cumperi un apartament sau o casă, este improbabil ca prețurile de achiziție să se fi dezumflat în ultimele luni. În cel mai optimist caz, s-ar putea să fi văzut o creștere mai mică a prețurilor, cum s-a întâmplat în Timișoara, dar cam atât. La polul opus, în București, prețurile au bubuit.

Conform datelor agregate de imobiliare.ro, pe segmente de piață, cele mai mari variații de prețuri s-au înregistrat în cazul apartamentelor din blocurile vechi aflate în Brașov și București. În celelalte orașe, locuințele nou construite s-au apreciat mai mult.

Orașele în care au crescut prețurile la apartamente

În luna iunie a acestui an, în București, prețurile la vânzare au crescut în general cu aproximativ 2,8 procente, de la o medie a prețului pe metru pătrat construit de 1484 de euro pe metru pătrat util până la 1525 de euro pe metru pătrat. Interesul pentru locuințele vechi a fost mai mare, reflectându-se într-o apreciere de 3,5%, în timp ce unitățile locative din ansambluri rezidențiale noi au crescut cu 1,2%.

În Brașov, s-a putut observa o creștere medie a prețului la apartamente de 1,1% de la 1360 de euro până la 1375 de euro pe metru pătrat. Cea mai mare evoluție pozitivă s-a putut observa în cazul locuințelor din blocurile vechi, acolo a fost de 1,6% până la 1305 euro. În mod aproape suspect, la locuințele noi au scăzut prețurile cu 1,2% de la 1.474 euro până la 1.456 euro.

În Cluj Napoca, cel mai scump oraș din România, prețurile au explodat de mult, iar situația a fost amplificată și de reluarea celui mai important festival anual de muzică de la noi. În iunie, s-a înregistrat o creștere de 2,3%, locuințele ajungând la o valoare medie de listare de 1953 de euro pe metru pătrat util, de la 1910 euro pe metru pătrat la final de mai. În orașul de pe Someș, prețurile la apartamente vechi au crescut cu 1,8%, în timp ce prețurile la locuințe noi s-au bucurat de un avans de 2,8% până la 1975 de euro.

În Constanța, prețurile au crescut cu 2,6% în iunie până la 1.332 de euro. În Iași este raiul pe pământ comparativ cu Cluj. Prețurile au crescut în Moldova cu 2%, dar s-a ajuns la 1.104 euro pe metru pătrat. Timișoara este la nivelul Brașovului. Deși creștere a fost de doar 0,3%, discutăm de un preț mediu de 1339 de euro pe metru pătrat util.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele