16 feb. 2021 | 16:03

Decizie radicală: primul mare producător auto care va produce doar mașini electrice

ACTUALITATE
Decizie radicală: primul mare producător auto care va produce doar mașini electrice

Unul dintre producătorii cu renume a anunțat că va produce doar mașini electrice și va renunța complet la cele clasice, cu motoare pe benzină și motorină.

Industria auto poate observa cum mașinile electrice încept să câștige teren, așa că nu mai există niciun producător care să nu aibă în portofoliu așa ceva. Doar că nu există niciun producător, în afara de cei care au pornit la drum doar cu așa ceva – ca Tesla, care să aibă în gamă doar modele electrice.

Jaguar, însă, vrea un altfel de viitor.

Producătorul a anunțat că, începând cu 2025,  va produce doar mașini electrice. De asemenea, marca Land Rover va miza puternic pe acest segment: va avea șase modele electrice până în 2030.

Jaguar va produce doar mașini electrice

Planurile ambițioase ale Jaguar sunt grupate în strategia denumită ”Reimagine”. E o strategie prin care producătorul susține că va produce doar modele electrice din 2025, iar Land Rover și Range Rover vor avea șase noi modele 100% electrice în 2030. Jaguar vinde un singur model electric, SUV-ul I-Pace, lansat în 2018.

E un model care se bucură de un real succes, ceea ce-i determină pe șefii companiei să meargă doar în această direcție.

Planul a fost anunțat de CEO-ul Thierry Bollore care a fost și director general al Renault până acum câteva luni. Grupul Jaguar – Land Rover nu va mai avea diesel în gamă, va lansa din 2025 doar modele electrice pentru brand-ul Jaguar, iar în 2024 va fi lansat primul Land Rover full- electric. Până în 2030 Land Rover și Ranger Rover vor avea șase modele electrice în gamă și obiectivul este ca aceste mărci să genereze 60% din vânzări din mașini electrice.

Grupul deține două mărci de renume în industria auto – Jaguar și Land Rover, iar o astfel de mișcare e percepută la momentul actual drept una radicală. Dar e posibil să fie viitorul pentru mulți constructori auto. Într-o perioadă în care planeta se sufocă din cauza poluării, mașinile cu motoare clasice sunt considerate una dintre principalele cauze. Iar mașinile electrice pot reprezenta soluția.

Desigur că e nevoie de investiții majore.

Grupul Jaguar-Land Rover va investi nu mai puțin de trei miliarde și jumăate de dolari în tehnologia necesară electrificării gamelor.