Decizia UE care-ți arată că nu există viitor fără tehnologie: pune la bătaie 3 miliarde de euro
Uniunea Europeană se pregătește pentru un viitor al tehnologiei și caută să finanțeze acest sector. Și nu pune la bătaie doar banii.
Uniunea Europeana a anunțat că, în premieră, va deveni acționar direct în diverse companii mici care caută să inoveze în domeniul tehnologiei. Este, cum spuneam, pentru prima dată când UE se implică mai mult decât printr-o simplă finanțare, deși nici fondurile alocate startup-urilor care vin cu idei care aduc plus-valoare nu-s de neglijat.
Prin intermediul European Innovation Council Fund, UE vrea să injecteze nu mai puțin de trei miliarde de euro. Cu ajutorul acestor bani, startup-urile din tehnologie ar putea crește și ar deveni competitive în fața celor din America și Asia, care domină, sub o formă sau alta, economia digitală.
UE, acționar direct în companiile de tehnologie
Prin intermediul European Innovation Council Fund, vor fi sprijinite financiar diverse companii mici din domenii ca sănătate, sustenabilitate, dar și startup-urile care vin cu soluții şi metode avansate de producţie. Premiera o constituie, însă, decizia Uniunii de a fi parte din acest companii, în calitate de acționar direct. Deţinerile pe care le va prelua vor varia între 10% şi 25% din companie, iar tichetul de investiţii poate ajunge şi până la 15 milioane de euro.
UE caute să facă din companiile europene niște mici giganți, care să se poată bată de la egal la egal cu cei americani sau chinezi. Sigur că trenul a plecat demult din gară, în condițiile în care companii precum Facebook, Apple, Amazon și Google s-au dezvoltat atât de tare încât dau impresia că nimeni nu le mai poate ajunge din urmă.
Dar crearea unui mediu digital puternic la nivel european ar mai slăbi din dependența față de acești giganți. În Europa n-au prea fost bani pentru așa ceva până acum. Situația a fost cu totul alta în SUA sau China, acolo unde s-au injectat zeci/sute de miliarde de dolari în startup-urile de tehnologie.
Europa face un pas pentru a se alinia pe același drum. Sumele sunt consistente și, cu puțin efort, se poate face ceva în următorii ani. De asemenea, banii cu care vine UE, adică finanțarea directă și intrarea în acționariat, creează un sentiment de încredere. UE îşi propune, desigur, să absoarbă riscul investiţiilor, dar asta va atrage în timp şi alţi investitori în aceste proiecte.
În prezent, Uniunea mai finanțează companii din tehnologie și prin intermediul granturilor oferite de Comisia Europeană şi prin Fondul European de Investiţii.