16 apr. 2021 | 20:57

Decizia prin care vei afla exact unde ai cel mai bun semnal la telefon în România

ACTUALITATE
Decizia prin care vei afla exact unde ai cel mai bun semnal la telefon în România

Indiferent de operatorul pe care îl folosești, nu știi niciodată unde ai cel mai bun semnal. Iar datele pe care le oferă fiecare operator în parte sunt orientative. Din fericire, situația s-ar putea schimba în următorii ani.

În toamna lui 2019, ANCOM a anunțat proiectul aisemnal.ro, ca să afli dintr-o sursă terță cât de bună e acoperirea în România din partea Vodafone, Orange, Telekom sau Digi | RCS-RDS. Măsurătorile prezentate pe platformă au fost făcute în localități, dar și pe drumuri naționale și județene din România. Localitățile în care a fost măsurată intensitatea semnalului au cel puțin 10 locuitori.

O veste recentă va ajuta și mai mult zona aceasta de informare. ANCOM a anunțat achiziția a cinci autospeciale pentru monitorizarea spectrului național de frecvențe radio, activitate catalogată ca fiind „ochii și urechile” întregului proces de administrare a spectrului.

Conform caietului de sarcini al licitației, aceste stații vor asigura completarea acoperirii globale asigurată cu stațiile fixe sau transportabile de monitorizare din dotarea ANCOM, dar și execuția unor sarcini care solicită imperios mobilitate.

Achiziția ANCOM și pentru rețelele de mâine, inclusiv 5G

Autoritatea mai susține că, până acum, a folosit autospeciale care nu permit măsurători decât în gama de frecvențe 9 kHz – 3 GHz. Odată cu această achiziție va putea acoperi și banda de frecvențe 3 GHz – 40 GHz.

„Activitatea curentă în cadrul SMS (rezolvarea cazurilor de interferențe) a necesitat de multe ori localizarea și identificarea surselor de semnal în banda 3,4GHz – 3,8GHz (licențiată pentru aplicații de bandă largă BWA) și 5,7GHz (cu utilizare liberă pentru aplicații WLAN, partajată cu aplicații de radar pentru meteorologie, etc.), iar Autoritatea exercită printre alte atribuții specifice în domeniul comunicațiilor electronice, comunicațiilor audiovizuale și al serviciilor poștale, conform legislației, și acela de a monitoriza frecvențele radio din tot spectrul radioelectric alocat spre utilizare în vederea administrării și gestionării resurselor limitate”, se arată în caietul de sarcini al licitației, citat de Profit.ro.

Prin acest demers al ANCOM, Autoritatea va putea realiza măsurări de monitorizare în amplasamente greu accesibile, dar optime din punct de vedere radioelectric în scopul măririi gradului de acoperire cu servicii de monitorizare realizate de instituție cu stațiile fixe de monitorizare, precum și/sau măsurători de goniometrie și localizare a emisiilor radioelectrice neautorizate și a surselor de interferențe radioelectrice.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitații pentru 18,2 milioane de lei, fără TVA. Autospecialele vor fi livrate în termen de 9 luni de la atribuirea contractului. Așa că fii atent la platformă și poate te ajută pe viitor în alegerea operatorului.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele