11 feb. 2021 | 18:31

Decizia Guvernului care lovește în milioane de români: se simte direct la buzunar

CHESTII
Decizia Guvernului care lovește în milioane de români: se simte direct la buzunar

Situația economică nu-i deloc bună pentru România. Iar Guvernul încearcă acum să repare găuri din buget de unde poate. Ceea ce a dus la decizia de acum.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, cu scopul de a economisi bani la buget. Printre măsurile luate, Guvernul a decis amânarea majorărilor pensiilor, prevăzute în lege, din 2021, până în 2023 și 2024. Totuși, deși veniturile a milioane de pensionari îngheață “pe hârtie”, în fapt, premierul Florin Citu susține că pensiile vor fi mai mari decât în 2020.

Despre ce creștere am fi discutat în 2021?

Conform promisiunilor făcute în campania electorală, veniturile pensionarilor se majorau în 2021 cu 8%. Premierul Florin Cîțu a susținut însă că a fost vorba despre o măsură propusă în campanie, nu inclusă în programul de guvernare. Astfel, majorarea de 8% nu se aplică în 2021.

“Mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare. Punctul de pensie în 2021 e mai mare decât cel de anul trecut. Nu îngheață nimeni pensiile! Pensiile sunt mai mari decât anul trecut.”
Florin Cîțu

Totuși, premierul susține că pensiile românilor sunt mai mari în 2021, decât în 2020. “Trebuie să fie foarte clar că anul acesta punctul de pensie este 1.442 de lei, mai mare decât a fost punctul de pensie mediu anul trecut, de aproape 1.280, în jur de 1.300, să spunem, dar mult mai mic decât este anul acesta”, a mai spus Cîțu.

Conform legii, la 1 septembrie 2021 punctul de pensie urma să fie de 1.875 de lei. Conform ordonanței de urgență, punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023.

“În 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rată medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și dată de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rată medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.”
Ordonanța de urgență