12 mai 2021 | 12:20

Decizia de ultimă oră pentru WhatsApp: se întâmplă fix după ce-a anunțat schimbarea radicală

TEHNOLOGIE
Decizia de ultimă oră pentru WhatsApp: se întâmplă fix după ce-a anunțat schimbarea radicală

Decizia gigantului social-media de a colecta datele utilizatorilor WhatsApp, fără a le da acestora opțiunea de a alege dacă sunt, sau nu, de acord cu această măsură, continuă să stârnească controverse. În timp ce utilizatorii au păreri împărțite și se contrazic referitor la acest aspect, unele țări ale lumii pun piciorul în prag.

Este cazul Germaniei, care a devenit de curând prima țară din lume care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp.

O autoritate de reglementare din Germania a decis că este ilegală practica prin care platforma socială impune utilizatorilor noi condiții de confidențialitate, oferindu-le ca alternativă deconectarea de la serviciu.

Prin urmare, în baza acestei decizii oficiale, directorul autorității de siguranță a datelor din Hamburg, Johannes Caspar, a emis o interdicție de trei luni, care nu mai permite rețelei sociale să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp. „Trebuie să prevenim daunele și dezavantajele legate de o asemenea procedură de tip black-box (cutie neagră)”, e de părere oficialul german.

Facebook: e o neînțelegere

Potrivit companiei, decizia radicală a Germaniei are la bază o neînțelegere „fundamentală”. Gigantul social-media consideră că autoritățile de reglementare din Germania nu au înțeles care este, de fapt, scopul acestei noi politici de confidențialitate și nici efectele acesteia.

Utilizatorii WhatsApp nu mai sunt obligați să accepte noua politică de confidențialitate până pe 15 mai

Îți amintesc că WhatsApp a anulat termenul limită, stabilit inițial pentru 15 mai, până când utilizatorii erau obligați să accepte noii termeni de confidențialitate, sau să părăsească serviciul.

De asemenea, compania a anunțat că, în cazul în care utilizatorii nu vor accepta termenii de confidențialitate, acestora nu li se vor șterge conturile, așa cum prevedea avertismentul inițial, care a stârnit îngrijorări la nivel global cu privire la protecția datelor din social-media.

Politica de confidențialitate a WhatsApp este un set de termeni care permit platformei de mesagerie să partajeze datele utilizatorului cu firma sa mamă Facebook.

Însă, în cele din urmă, utilizatorii tot vor trebui să accepte noua politică de confidențialitate, pentru că notificările din partea WhatsApp vor deveni insistente și, dacă în continuare se evita acceptul, utilizatorii vor beneficia de o „funcționalitate limitată a serviciului”.

Mai exact, deși nu vei mai avea acces la lista de conversații, vei putea răspunde la apelurile vocale și video pe care le primești. Dacă ai notificările activate, le poți atinge pentru a le citi sau a răspunde la mesajele primite, sau pentru a apela înapoi dacă ai ratat apeluri vocale sau video.

După câteva săptămâni în care vei avea funcționalitate limitată, nu vei mai putea primi deloc apeluri sau notificări, iar WhatsApp nu va mai trimite mesaje și apeluri către telefonul tău.