Decizia care ar putea aduce cele mai mari schimbări la Facebook și chiar utile pentru tine
În 2021, o problemă a Facebook din 2019 a venit să destabilizeze compania. Deși a încercat să dea, voalat, vina pe utilizatori, o țară inițiază un demers de-a o trage la răspundere.
La începutul lunii s-a aflat că în 2019, date pentru 533 milioane de utilizatori au fost furate de la Facebook și acum au fost puse „la liber” pe internet. Despre ea s-a vorbit mai mult în 2021, când datele au ajuns să fie vândute la preț de nimic, la circa 20 de dolari pentru a găsi ceva. Colecția de date cuprinde numere de telefon, ID de Facebook, nume și prenume, localizare, date de naștere, adrese de mail.
Pe site-ul haveibeenpwned poți verifica dacă mailul tău sau numărul de telefon e pe listă.
Ce-a încercat Facebook să facă a fost să mute vina, indirect, pe utilizatori. Un articol din 6 aprilie, pe blogul Facebook, detaliază ce crede compania despre problemă. Mike Clark, Product Management Director, susține că funcționalitatea a fost creată ca oamenii să-și găsească mai ușor prietenii pe baza numărului de telefon.
Doar că Facebook a colectat astfel de date fără să-și ia toate măsurile de securitate, iar asta de-a lungul unui deceniu. Peste toate acestea, Clark a avut următoarea remarcă: „Deși am rezolvat problema în 2019, e mereu util pentru toată lumea să își regleze setările ca să fie în confirmate cu ce vor să împărtășească public”. Și e fals, că datele nu au fost furate de la Facebook doar pentru că utilizatorii și le-au pus publice. Erau în ecosistemul rețelei sociale.
Țara care vrea să tragă Facebook la răspundere
În acest context, Irlanda a anunțat, prin agenția de protecție a datelor, că va investiga problema aceasta, care afectează sute de milioane de utilizatori la nivel global. Problema pe care Facebook susține că a remediat-o în 2019 a fost însă exploatată la un an de când GDPR a fost activat.
Facebook a explicat, pentru Engadget, că va colabora cu autoritatea din Irlanda. „Aceste funcționalități sunt comune multor aplicații și așteptăm să le explicăm și ce protecții am dezvoltat între timp”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.
Datele, deocamdată, arată că utilizatorii din România nu au fost afectați. Totuși, Facebook refuză să-i notifice pe utilizatorii afectați, considerând că datele sunt vechi și, deci, nu prezintă interes pentru atacatori. Doar că e fals. Adresele de mail și numerele de telefon, de exemplu, nu sunt schimbate atât de des pe cât ar vrea rețeaua socială să crezi.