24 mai 2021 | 10:05

De la mașini fără șofer până la depozite robotizate. Viitorul e aici și vine din China

TEHNOLOGIE
De la mașini fără șofer până la depozite robotizate. Viitorul e aici și vine din China

Filmele SF pe care le urmăream în urmă cu doar câțiva ani, în care mașinile se conduc singure, iar oamenii trăiesc în orașe complet automatizate, sunt mai aproape de realitatea din ziua de astăzi decât ne-am fi imaginat vreodată.

China pregătește o a doua revoluție industrială, de data aceasta, automatizarea este miza pe care pariază asiaticii.

Piața muncii din cea de-a doua cea mai mare economie din lume se confruntă cu mari provocări, printre care îmbătrânirea populației și creșterea salariilor, iar companii precum gigantul de comerț electronic JD.com au avansat cu automatizarea pentru a spori eficiența.

Mașini fără șofer și automatizare în masă. Noul plan al Chinei de a da lovitura în fața SUA

Această situație nu este una izolată, motiv pentru care Guvernul chinez pregătește o schimbare la scară largă.

Potrivit Biroului Național de Statistică al țării, populația la vârsta aptă de muncă s-a diminuat cu aproximativ 5 milioane doar în ultimul deceniu, în timp ce numărul de nașteri este în scădere.

Prin urmare, singura soluție pentru ca a doua cea mai mare economie a lumii sa nu sărăcească este automatizarea.

„În aceasta includem digitalizarea, atât pentru client, cât și mai important … în lanț înapoi către furnizori. Acesta va fi cu adevărat motorul creșterii productivității, a explicat pentru CNBC, Jonathan Woetzel, partener senior la McKinsey.

Dar automatizarea se deplasează dincolo de locuri evidente, cum ar fi fabrici sau depozite.

China avansează în tehnologii precum mașinile fără șofer care folosesc inteligența artificială, o zonă pe care Beijingul speră să o domine în bătălia sa tehnologică pe care o duce cu Statele Unite ale Americii.

Vehiculele autonome ar putea înlocui locuri de muncă precum șoferii de taxi. Spre exemplu, Tony Han, CEO WeRide, vede mașinile autonome ca o modalitate de a rezolva unele dintre problemele legate de îmbătrânirea populației.

Prin urmare prioritățile autorităților chineze se vor axa pe tehnologie, iar forța de muncă va fi înlocuită în bună parte cu atomatizarea, atât din cauza deficitului de personal, cât și pentru a spori productivitatea, eliminând bună parte din costurile pe care le presupune un angajat om.