05 mart. 2021 | 14:13

De ce vor fi date mii de laptopuri pentru bugetari: eMAG a câștigat contractul de 10 milioane lei

CHESTII
De ce vor fi date mii de laptopuri pentru bugetari: eMAG a câștigat contractul de 10 milioane lei

3.700 de angajați ai Ministerului de Finanțe, ANAF și direcțiile regionale, vor primi laptopuri de la stat pentru a-și desfășura munca la distanță, în contextul pandemiei de coronavirus.

Pentru achiziția acestor laptopuri, Ministerul Finanțelor Publice a desfășurat o licitație, care a fost câștigată de firma Dante Internațional, care deține și administrează eMAG, cel mai mare magazin online din țară.

Contractul avea inițial o valoare estimată la 11,1 milioane de lei.

Licitația a fost demarată în toamna anului 2020, iar Dane Internațional a reușit să câștige oferta lansată de Ministerul Finanțelor, care mai trimisese oferte și către: Producton SRL,
Romflex Sistem SRL, Etat2U SRL și Net Brinel.

Se pare că oferta Dante Internațional a surclasat celelalte oferte din licitație. Dante a oferit 9.022.746 lei fără TVA, respectiv peste 10,7 milioane lei cu TVA, pentru maximum 3.700 de laptopuri la care vor lucra bugetarii, de la domiciliu.

Ce laptopuri vor primi bugetarii

Toate laptopurile furnizate angajaților din subordinea Ministerului de Finanțe vor avea sistem de operare preinstalat, Windows 10 Professional 64 biţi, precum și suită de tip Office, email și antivirus.

În preț sunt incluse și accesorii precum: cablu de securitate/antifurt, geantă sau rucsac compatibil/ă.

Ministerul anunță că toate gadgeturile vor fi noi, iar tehnologia acestora va fi de ultima generație, astfel încât să asigure suportul tehnic optim pentru desfășurarea muncii la distanță.

Măsura este luată în contextul pandemiei

În caietul de sarcini, Ministerul Finanțelor anunță că achiziționarea acestor laptopuri pentru angajații din subordine este necesară, în contextul pandemiei de coronavirus, când instituțiile statului și-au întocmit un program special, cu un număr cât mai redus de angajați prezenți fizic în sedii.

Prin urmare, o bună parte a angajaților trebuie să își desfășoare activitatea profesională de la distanță, aspect care impune necesitatea achiziționării infrastructurii necesare.

„Având în vedere contextul actual, în vederea combaterii/ diminuării riscurilor apărute și a restricțiilor Covid 19, se impune prezența la locul de muncă, în sediile MFP/ANAF/DGAMC a unui număr cât mai redus de personal cu asigurarea în același timp a condițiilor tehnice ca o parte din personal să își poată desfășura activitatea la domiciliu/ telemuncă astfel încât MFP și instituțiile din subordine să funcționeze la întreaga lor capacitate.

Produsele sunt necesare pentru a permite desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte considerabilă a angajaților MFP, ANAF și direcțiilor regionale, în condiții de pandemie. Laptop-urile care se vor achiziționa vor fi utilizate pentru a permite accesul angajaților, de la domiciliu, în condiții de siguranță informatică, în sistemul informatic al MFP”, a transmis Ministerul de Finanțe.