De ce există ”valul trei” în Marea Britanie, după ce mulți s-au vaccinat

De ce există ”valul trei” în Marea Britanie, după ce mulți s-au vaccinat

În ultima perioadă, apar tot mai multe semne care indică faptul că Marea Britanie se află în pragul izbucnirii celui de-al treilea val pandemic, afirmă un om de știință ce consiliază Guvernul din Regat, pe probleme epidemiologice.

Situația din Marea Britanie este pusă de expert pe seama variantei din India a coronavirusului, explică omul de știință.

Profesorul Ravi Gupta, de la Universitatea din Cambridge, a spus că, deși noile cazuri au fost „relativ scăzute”, varianta indiană a alimentat „creșterea exponențială” a infectărilor in Marea Britanie.

Prof. Gupta a declarat pentru BBC că Marea Britanie se află deja într-un al treilea val de infecții și cel puțin trei sferturi din cazuri sufereau de varianta identificată în India.

Expertul susține că, deși campania de vaccinare s-a desfășurat bine, oamenii au renunțat prea repede la respectarea oricăror măsuri menite să îi protejeze, trăind un „fals sentiment de siguranță”.

„Așa arată toate valurile pandemice la început”

„Bineînțeles că numărul de cazuri este relativ scăzut în acest moment. Toate valurile încep cu un număr redus de cazuri care mocnesc în fundal și apoi devin explozive, deci cheia aici este: ceea ce vedem aici sunt semnele unui val timpuriu”, a spus expertul.

În acest context, specialistul susține că autoritățile ar trebui să amâne măsurile de relaxare planificate pentru 21 iunie. Acest lucru are mari șanse să se materializeze, deoarece un oficial din Guvern a anunțat că nu e exclus ca autoritățile să întârzile aplicarea relaxărilor.

Între timp, dr. Chaand Nagpaul, președintele consiliului Asociației Medicale Britanice, a declarat că Marea Britanie se află într-un „moment esențial” în lupta împotriva virusului și a chemat miniștrii să „acționeze cu maximă prudență atunci când iau în considerare dacă vor continua cu ridicarea restricțiilor „pe 21 iunie.

Totuși, cetățenii, dar și oamenii de afaceri, își doresc respectarea calendarului anunțat inițial. Ei spun că impactul apariției unor întârzieri în planul prevăzut pentru redeschiderea economiei și ridicarea restricțiilor de circulație ar putea avea un impact negativ foarte mare.

Luni, Marea Britanie a raportat peste 3.000 de noi infecții cu noul coronavirus, pentru a șasea zi consecutivă. Important de menționat este că anterior, Marea Britanie nu depășise acest prag din 12 aprilie.

Programul de relaxare a măsurilor anti-Covid-19 variază în Marea Britanie. Guvernul scoțian speră să ridice mai multe restricții pe 7 iunie, în timp ce în Țara Galilor urmează ca acestea să fie revizuite pe 3 iunie. În Irlanda de Nord, unele măsuri au fost relaxate pe 24 mai, iar următoarea revizuire va avea loc pe 10 iunie.

O decizie finală cu privire la eliminarea restricțiilor în Anglia va fi luată la 14 iunie.

Citește și: