Până și în Marea Britanie au existat lagăre de concentrare naziste: detaliile descoperite acum

Până și în Marea Britanie au existat lagăre de concentrare naziste: detaliile descoperite acum

Atunci când auzim despre lagărele de concentrare naziste, instinctiv gândul ne conduce la Germania lui Hitler. Însă puțini dintre noi cunosc faptul că astfel de instituții ale terorii au existat și în Marea Britanie.

Se pare că pe insula Alderney din Marea Britanie s-au desfășurat scene greu de imaginat pentru lumea civilizată în care trăim.

Documentele dezvăluie că aici ar fi fost amplasate singurele lagăre naziste din Marea Britanie, care sunt acum dezvăluite publicului în tot grotescul lor.

Între 1942 și 1945, această insulă găzduia, fără voia lor, mii de evrei francezi, prizonieri de război ruși și prizonieri politici germani.

Raportul secret Pantcheff, compilat acum 75 de ani, ar trebui să fie închis în arhivele britanice până în 2045, dar o copie a fost dată Rusiei, motiv pentru care omenirea are șansa de a vedea mai devreme ororile de care au fost capabili înaintașii noștri, împotriva propriilor semeni.

Ceea ce trăiau acești oameni aici, zi de zi, se poate încadra cu ușurință în scenariile filmelor de groază. Foamete, frig, muncă, neputință. Același scenariu tipic din toate lagărele de acest fel.

Documentele nou apărute sunt dovada vie că Marea Britanie a investigat atrocitățile de după război – dar ulterior a refuzat să aducă urmăriri penale de teama unei jenări internaționale.

Lord Pickles, trimisul special al Regatului Unit pentru probleme post-Holocaust, a spus că oamenii merită să știe de ce Marea Britanie nu a reușit să dea în judecată un singur nazist pentru crimele de război comise acolo.

lagare-concentrare-marea-britanie

Pickles: Trebuie declasificate toate documentele Holocaustului

Fostul ministru conservator a spus: „Trebuie să eliberăm toate documentele legate de Holocaust care sunt clasificate în prezent până în ianuarie viitor”.

Raportul clasificat scris de ofițerul de informații britanic maiorul Theodore Pantcheff, pe atunci 24 de ani, arată ce a găsit după o serie de interviuri realizate pe insula Alderney la sfârșitul războiului.

Acesta a vorbit cu peste 3.000 de martori, inclusiv foști prizonieri de război, soldați germani și civili.

Ei au vorbit despre evreii și rușii bătuiți sau uciși din plăcere, și au deschis prizonieri mâncând mâncare putrezită, gunoi, făcând totodată și referiri la posbile acte de canibalism.

Detaliile sumbre ale dosarului care detaliază violența sistematică și crima pe insulă au fost dezvăluite pentru prima dată de ITV la începutul acestei luni, cu mai multe detalii publicate de Sunday Times.

Citește și: