18 feb. 2021 | 14:00

De ce aceste puncte verzi, portocalii care îți apar pe iPhone sunt mai importante decât crezi

ACTUALITATE
De ce aceste puncte verzi, portocalii care îți apar pe iPhone sunt mai importante decât crezi

Poate că ai observat că pe ecranul tău de iPhone se aprind câteodată două puncte mici, de culoare portocalie sau verde. Iată despre ce e vorba.

Apple a tot venit cu îmbunătățiri pe noua generație de iPhone 12, lansată anul trecut în luna octombrie. Odată cu update-ul la iOS 14, gigantul din Cupertino a încercat să introducă mai multe funcții care să-ți facă viața mai ușoară, dar și experiența mai plăcută.

Dacă deții așadar un model iPhone care rulează iOS 14 sau versiunile ulteriore, vei vedea că pe ecran, în partea de sus, lângă camera frontală îți apar câteodată două mici puncte aprinse – unul verde și unul portocaliu. Câteodată se aprinde doar unul, câteodată amândouă.

Iată despre ce e vorba.

Ce-s cele două puncte – verde și portocaliu – care ți se aprind pe ecranul unui iPhone

În caz că nu știai, cele două leduri te avertizează când aplicațiile pe care le folosești îți activează camera sau microfonul telefonului. Spre exemplu, în timpul unui apel telefonic, vei observa că punctul portocaliu se aprinde – semn că dispozitivul are acces la microfon. Altfel, nu te-ai putea auzi, evident.

De asemenea, când se aprinde ledul verde, atunci o aplicație îți folosesește camera frontală, dar și microfonul. E valabil, de exemplu, în timpul unui apel pe FaceTime. Acolo poți observa că e aprins ledul verde – din moment ce aplicația se folosește și de microfon și de camera frontală. Te vezi și te auzi cu persoana cu care vorbești. Un alt exemplu: dacă vrei, spre exemplu, să înregistrezi un mesaj audio sau dacă foloseși Voice Memo – atunci se aprinde ledul portocaliu.

Dacă vrei să te filmezi pentru un story pe Instagram – atunci se aprind, din nou, ledul verde.

E parte din politica Apple de a le arăta utilizatorilor că au grijă de confidențialitatea datelor. Dacă, spre exemplu, o aplicație îți pornește automat microfonul sau camera, tu poți sesiza acest lucru. Dacă vrei să vezi ce aplicație are acces la microfon sau la cameră, metoda e foarte simplă.

Pur și simplu faci swipe down din colțul ecranului din dreapta și mergi în Control Center, exact ca în imaginea de mai jos. Acolo-ți vor fi afișate aplicațiile care au acces la cameră și/sau microfon.