De acum, nu vei mai avea nevoie de aer condiționat. Ce trebuie să faci pentru asta, e foarte simplu

De acum, nu vei mai avea nevoie de aer condiționat. Ce trebuie să faci pentru asta, e foarte simplu

Aparatele de aer condiționat vor putea fi eliminate, pe timp de vară. Cercetătorii au descoperit o metodă mult mai simplă și mai ieftină de a ne răcori.

Vopseaua ultra-albă ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiționat. Asta au descoperit cercetătorii de la Universitatea Purdue. Se pare că, ea reflectă 98,1% din radiația solară în timp ce produce căldură în infraroșu. Spre deosebire de vopseaua obișnuită, aceasta lasă suprafața mai răcoroasă.  În aceste fel ar putea înlocui, în mod eficient, aparatele de aer condiționat.

Vopseaua descoperită de cercetătorii de la Purdue produce o putere de răcire de 10kW pentru 1000 de metri pătrați. Există vopsele care reflectă căldura, dar nu mai mult de 90% din lumina soarelui și nici nu răcesc suprafețele. Trucul găsit de aceștia constă în combinația făcută. Ei au folosit o cantitate mai mare de sulfat de bariu. Acesta este un compus pe care îl găsim adesea în produse cosmetice și hârtie fotografică. Gama de dimensiuni folosită ajută la lărgirea spectrului de lumină. Astfel, vopseaua poate reflecta mai multă lumină solară.

Când vom putea cumpăra o astfel de vopsea?

Deocamdată, nu este clar în cât timp vom putea găsi vopseaua în magazine, dar cercetătorii intenționează să își comercializeze munca. Ei au început o colaborare cu o companie pentru a produce vopseaua ultra-albă și au depus deja brevetele.

Această descoperire ar putea juca un rol important în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Astfel, se va reduce nevoia de aer condiționat în case și birouri, în special în regiunile cu temperaturi foarte ridicate. Fapt care poate duce la reducerea emisiilor și a consumului de energie.

Cercetarea de la Universitatea Purdue a pornit din dorința de a ajuta la reducerea încălzirii globale. Vopseaua albă a fost inventată de Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică a universității și de studenții săi. Este un proiect la care se lucrează de șapte an.

Citește și: