Această vopsea „super-albă” poate răci clădirile și mașinile

Această vopsea

Deși acum nu mai este atât de cald afară, putem să ne imaginăm ușor căldura sufocantă din zilele de vară. Pentru orașele aglomerate, cu mulți locuitori și cu o populație a automobilelor și mai numeroasă, este cu adevărat o povară. Însă acum există soluții pentru reducerea temperaturilor urbane.

Inginerii Universității Purdue au dezvoltat o vopsea albă care poate menține toate suprafețele reci – în mod specific, cu până la 10 ° C mai rece decât mediul înconjurător. Mai mult, vopseaua “super-albă” reflectă 95,5% lumina soarelui și radiază eficient căldura în infraroșu.

Acționează ca un frigider fără a consuma energie

“Este foarte contraintuitiv ca o suprafață în lumina directă a soarelui să fie mai rece decât temperatura raportată de stația meteo locală pentru zona respectivă, dar am arătat că acest lucru este posibil”, a declarat Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică Purdue.

Vopseaua funcționează întrucât nu absoarbe aproape deloc energie solară și respinge căldura căldura. Proprietățile vopselei o face un potențial element de contracarare a schimbărilor climatice prin trimiterea căldurii de pe Pământ înapoi în spațiu, unde nu mai poate afecta planeta noastră.

“Nu mutăm căldura de la suprafață în atmosferă. O aruncăm înapoi în Univers, care este un radiator infinit”, a spus Xiangyu Li, cercetător la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care a lucrat la acest proiect.

Eficacitatea a fost testată

Pentru a dovedi eficiența noului lor produs, cercetătorii Purdue au comparat imagini infraroșii cu vopsea albă obișnuită și cu vopseaua “super-albă”. Rezultatele s-au dovedit a fi cu adevărat impresionante.

vopsea super alba

“O cameră cu infraroșu citește temperatura la fel ca un termometru care îți spune dacă ai febră. Aceste rezultate au confirmat că vopseaua noastră are o temperatură mai scăzută decât mediul înconjurător și omologul comercial”, a spus Ruan.

Experimentul a dovedit că noua vopsea dezvoltată de cei de la Purdue poate menține o temperatură mai scăzută sub lumina directă a soarelui și poate respinge mai multe raze ultraviolete.

Acum, imaginați-vă această vopsea ar fi folosită în toate orașele, pe toate clădirile și drumurile. Probabil ar fi un mod mult mai creativ și mai facil de a combate efectele încălzirii globale.

Citește și:
Etichete: