Veste extraordinară și pentru Dacia: țara în care modelele hibrid s-au vândut mai bine ca mașinile cu motoare diesel

Veste extraordinară și pentru Dacia: țara în care modelele hibrid s-au vândut mai bine ca mașinile cu motoare diesel

Cota de piață a electricelor și a modelelor hibrid crește de la o lună la alta. Iar asta e o veste extraordinară inclusiv pentru Dacia, care livrează din acest an modelul Spring.

Franța e una dintre piețele auto importante pentru constructorul autohton. Găzduiește compania-mamă Renault, iar modelele produse de constructorul de la Mioveni se vând extrem de bine în Hexagon. Iar datele de pe luna mai vin ca o veste bună pentru Dacia.

Cifrele arată că vânzările de mașini hibrid au depășit, luna trecută, vânzările de diesel pentru prima oară în Franța. E drept că Dacia n-are modele hibrid deocamdată. Dar se pregătește să înceapă livrările pentru prima electrică a mărcii – modelul Dacia Spring. Dacă trendul se menține în Franța și nu numai, producătorul autohton va avea de câștigat.

O piață de atacat cu Dacia Spring

Datele constructorilor pe piața din Franța arată că mașinile hibrid reprezintă acum 26% din vânzările de mașini noi, cu 36.221 de înmatriculări, față de 22% pentru diesel. Fenomenul e susținut de subvențiile guvernamentale, echivalentul programului Rabla Plus din România. Mai mult, această direcția ar putea deveni și mai vizibilă din luna iulie când Guvernul francez nu va mai acorda subvenții pentru motoarele diesel.

Mașinile electrice, de asemenea, își continuă avansul, cu o cotă de piață de 8% în mai (11.562 înmatriculări).

Per total, însă, piața din Franța încă resimte efectele pandemiei, din moment ce vânzările totale au scăzut în luna mai 2021 cu 27,28%, comparativ cu luna mai a anului 2019. Datele arată și faptul că producătorii străini afișează performanțe mai bune decât grupurile franceze: Stellantis era în scădere cu 28,30%, cu un recul puternic la mărcile Citroën, Opel și Fiat, iar grupul Renault cu 29,33%.

Volkswagen acuza o scădere mai redusă (-13,29%), la fel ca și BMW (-5,48%). Grupurile japonez Toyota și sud-coreean Hyundai afișau chiar un ușor avans.

Pentru Dacia, cum spuneam, poate fi o veste bună. Se pregătește să atace inclusiv piața din Franța cu noul model Dacia Spring. Livrările vor începe din această toamnă, dar unii clienți din România vor avea de așteptat și în 2022. Modelul electric, primul de acest fel din gama producătorului, e produs în China.