06 mai 2021 | 15:40

Dacia fenomen care uimește America: acum a ajuns vedetă în filme și seriale

AUTO
Dacia fenomen care uimește America: acum a ajuns vedetă în filme și seriale

Până la Revoluție foarte rar vedeai alt tip de mașină decât Dacia pe șoselele din România. Dacia 1300, în sine, a devenit o legendă, iar ce modele au venit după e puțin probabil să mai reușească așa ceva. Acest model însă își trăiește a doua sau a treia tinerețe în America.

Eduard Palaghiță a ajuns cunoscut de-o țară întreagă datorită pasiunii lui pentru Dacia. Acum a ajuns să fie vedetă și în Statele Unite ale Americii. Dacă în urmă cu un an a scos mașina într-o plimbare pe străzile pustii din New York, în 2021 aflăm că mașinile sale, printre care se numără și un ARO, au ajuns în filme americane.

În cel mai nou „rol”, Dacia 1300 portocalie a devenit automobil folosit de ruși, la fel și ARO, după cum a dezvăluit Eduard pe Facebook. Dacia 1300 a fost folosită în serialele Gotham, the Americans şi Blindspot. Mai recent, atât Dacia, cât şi ARO au fost folosite pentru serialul Bull, filmat la New York şi al cărui prim episod va fi difuzat în luna mai.

Cum a ajuns Dacia vedetă în producții americane?

dacia aro filme americane sua

Eduard Palaghiță / Facebook

După cum a explicat Eduard, un prieten de-ai săi a remarcat o filmare pe care el a făcut-o cu mașina. „[…] ei căutau maşini est-europene pentru The Americans. M-au contactat şi le-am dat poze cu Dacia şi ARO”, a spus acesta. De-acolo treaba a mers înainte și el a decis să aibă o firmă prin care să închirieze mașinile.

dacia personaj rus

Eduard Palaghiță / Facebook

Merită notat și că Dacia 1300 este la fel cum a ieşit din fabrica de la Mioveni, cu motorul original de 1,3 litri, în timp ce modelul de ARO este un prototip pe care s-au testat piesele pentru ARO Hunter, destinat exportului în SUA, notează Adevărul. Astfel, are motor de Ford, servodirecţie, aer condiţionat şi alte piese specifice modelului american.

„Am închiriat multe alte maşini de la alte persoane. Compania de filmări mă plătește pe mine, iar eu îi plătesc pe proprietari. […] De exemplu, recent am fost contactat pentru mașini cu volan pe dreapta. Aveau nevoie de 15 mașini și ei găsiseră doar cinci în 2 săptămâni. Eu am găsit încă opt maşini în doar două zile.”
Eduard Palaghiță

Alte maşini personale ale lui Eduard Palaghiţă care au fost folosite la filmări în America au fost Renault 12, Lancia Beta Zagato şi Datsun 280ZX. Dintre toate Dacia 1300 e însă mereu o prezență remarcabilă.