Dacia Duster nu are nicio șansă: SUV-ul care a salvat profitul Ford în România

Dacia Duster nu are nicio șansă: SUV-ul care a salvat profitul Ford în România

Piața SUV-urilor relativ accesibile din România se împarte între Dacia Duster și Ford Puma, dar având în vedere încasările din ultimul an, victoria nu este de partea românilor de la Mioveni.

Dacia Duster este un SUV foarte popular printre români, dar în anul pandemiei nu s-au îngrămădit să crească vânzările uzinei de la Mioveni. În schimb, Ford România se pare că s-a numărat printre victorioșii pandemiei. SUV-ul Puma a avut o imagine atât de bună în Europa, încât vânzările sale au compensat scăderea înregistrată în întreaga piață auto pe 2020.

Dacă asociem niște cifre clare acestei realități, uzina Ford de pe meleaguri mioritice s-a bucurat, în final, de o creștere de 27% a numărului de unități realizate, datorată în mare parte noului Puma. 

Cifra de afaceri a Ford România a crescut cu 15% în 2020 faţă de 2019, la 2,55 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Creşterea are loc într-un an extrem de dificil pentru piaţa auto europeană care a scăzut cu mai bine de 20 de procente în 2020 din cauza crizei medicale şi a restricţiilor impuse de aceasta în fiecare colț al mapamondului.

Indiferent cum pui problema, Ford este excepția de la regulă. Un management bun și produse competitive au făcut minuni pentru rezultatele financiare ale companiei. Astfel, filiala autohtonă a gigantului american și-a crescut business-ul din România cu 17%, în condițiile în care producția a crescut cu 27% în 2020, datorită intrării în producție a noului SUV Ford Puma, principalul concurent pentru Dacia Duster. Dintr-un punct de vedere a ajutat și versiunea EcoSport, tot de la Ford.

Singurul aspect mai puțin optimist legat de performanța Ford a vizat profitul net. Acesta s-a înjumătățit până la pragul de 16 milioane de euro. Unul dintre vinovații pentru această situație a fost închiderea uzinei pentru aproximativ 7 săptămâni în primăvara lui 2020, din cauza pandemiei. Rămâne să vedem cât de acerbă va deveni concurența dintre Dacia Duster și Ford Puma în 2021.

9-puma

Citește și:
Etichete: