Dacă vrei să fii părinte, trebuie să știi asta: de ce a explodat rata nașterilor de gemeni la nivel global
În timp ce natalitatea a scăzut masiv în țările dezvoltate, iar mamele ajung să aibă vârste din ce în ce mai avansate, un nou trend a fost sesizat la nivel global și are legătură cu gemenii.
La ora actuală, în fiecare colț al mapamondului, aproximativ 12 din 1000 de nașteri se reflectă în gemeni. Statistica este semnificativ mai mare decât a putut fi observată în ultimele decenii, iar experții sunt de părere că, de fapt, este mai mare decât a fost vreodată, doar că în urmă cu 100 de ani nu se măsura.
Din păcate, o naștere de gemeni, pe lângă faptul că se reflectă într-o panică financiară în foarte multe cazuri, poate veni la pachet cu numeroase alte probleme. Se pare totuși că există o explicație pentru acest trend ciudat.
Pentru a afla răspunsul la explozia nașterilor de gemeni, și-au unit forțele cercetători de la Redboud University din Olanda, de la Universitatea Oxford din Regatul Unit și de la Institutul Francez pentru Studii Demografice. În final, au colectat toate informațiile despre nașterii de gemeni din bazele de date a 165 de țări într 2010 și 2015.
Comparativ cu statisticile din anii `80, rata nașterilor de gemeni a crescut cu aproximativ 30%. Acum patru decenii discutam de 9,1 nașteri de gemeni dintr-o mie, acum am ajuns la 12, dacă nu mai mult.
”Valorile relative și absolute de gemeni în lume sunt mai mari decât au fost la mijlocul secolului 20 și ar putea fi cele mai mari din toate timpurile”, a afirmat sociologul Christiaan Monden de la Universitatea Oxford. Cele mai mari creșteri de gemeni față de anii `80 au putu fi văzut în Asia – 31% și în America de Nord – 71%.
În ceea ce privește motivele din spatele acestei situații, explicațiile par să fie în număr de două. Tot mai mulți părinți apelează la fertilizarea în vitro. Aceste proceduri amplifică probabilitatea de a rămâne gravidă prin fertilizarea și implantarea mai multor embrioni, detaliu care amplifică șansa de nașteri multiple. Acel trend s-a mai liniștit însă în ultimii ani, datorită progreselor științifice.
Faptul că femeile așteaptă până mai târziu în viață să facă copii pare să fie de asemenea un factor important. Un studiu realizat în SUA de Universitatea Brown a ajuns la concluzia că femeile albe de peste 35 de anii au șanse de trei ori mai mari să facă gemeni non-identici la naștere. Șansele sunt de patru ori mai mari în cazul femeilor de culoare de aceeași vârstă.