30 dec. 2021 | 07:51

Cutremur important pe piața imobiliară din România: începe în 2022 și se simte la prețuri, credite, vânzări

ACTUALITATE
Cutremur important pe piața imobiliară din România: începe în 2022 și se simte la prețuri, credite, vânzări

Anul 2022 se anunță unul foarte dificil pentru dezvoltatorii de pe piața imobiliară. Deși se vor vinde în continuare foarte multe locuințe la prețuri exorbitante, lucrurile nu vor mai arăta deloc ca în 2021.

Situația pe 2022 din piața imobiliară este una cât se poate de previzibilă și inevitabilă, din păcate pentru dezvoltatori. În primul rând, ritmul vânzărilor se va domoli semnificativ din cauza înăspririi condițiilor de finanțare impuse de BNR pentru toate băncile din România, dar și din cauza creșterii costurilor aferente utilităților. În final, majoritatea românilor va avea mai puțini bani de investiții.

Piața imobiliară din România, într-o perioadă dificilă

În 2022, dezvoltatorii trebuie să-și reducă profitul, obligat, forțat. Deși în teorie ar trebui să crească prețurile cu 10-15% din cauza scumpirii materialelor de construcție. În practică, prea puțini le mai pot da acei bani în plus. Conform reprezentanților pieței imobiliare din România, scumpirile la materiale trebuie să iasă, cel puțin parțial, din profitul dezvoltatorilor. Nu de alta, dar prețurile se află deja la limita superioară a puterii de cumpărare pentru majoritatea românilor, iar numărul tranzacțiilor a început deja să scadă.

„Credem că se va ajunge la o soluţie în care dezvoltatorii, chiar dacă vor opera majorări semnificative, vor propune niveluri de preţuri, care să nu le pună în pericol profitul şi în acelaşi timp să poată fi suportate de cumpărători. Nu vom vedea scăderi de preţuri, pentru că dezvoltatorii nu vor vinde în pierdere, dar nici creşteri proporţional cu majorarea materialelor de construcţii. În cele mai multe cazuri, dezvoltatorii îşi vor sacrifica marja de profit, pentru că sunt conştienţi de faptul că nu mai pot să crească preţurile cu 10-15% ca în ultimii ani”, a declarat Rafaela Nebreda, Owner & Managing Partner la agenţia de consultanţă Imoteca, într-o analiză despre piaţa rezidenţială.

Dacă nu se adaptează rapid, dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să închirieze apartamente care, inițial, au fost create pentru vânzare. Mai mult decât atât, se vor arăta nevoiți să renegocieze contractele de împrumut pe care le au cu băncile.

„Chiar în această perioadă, departamentul de achiziţii din cadrul companiei a solicitat o ofertă pentru cărămida care este necesară a se livra anul viitor, iar producătorul a spus că preţurile de la 1 ianuarie vor creşte în medie cu 20%. Acest lucru în condiţiile în care cărămida este de două ori mai scumpă acum faţă de anul trecut. Justificarea fiind scumpirile la utilităţi, în special la gaze, care au impact mare asupra producţiei de cărămidă.

Nu numai cărămida este în vizorul scumpirilor, ci şi alte materiale importante precum betonul sau alţi adezivi folosiţi la construcţie sau polistirenul. Fierul s-a dublat ca preţ, iar acum asistăm la o stabilizare a preţului, însă de anul viitor posibil să fie ajustări şi la acesta. Scumpirile sunt puse şi pe fondul majorării costurilor de transport, dar şi a scumpirii utilităţilor”, a menţionat Vlas Veaceslav – CEO Ecovillas Company.

Nu ajută nici faptul că piața forței de muncă se află într-o situație foarte dificilă. Nu se găsesc oameni pricepuți, iar cei care există vor salarii mai mari. ”Muncitorii resimt din plin inflaţia şi cer salarii mai mari din cauza scumpiri alimentelor, utilităţilor, transportului care se reflectă şi în costuri de trai mai mari pentru angajaţi. Aşa că, există şi o presiune pe zona de salarii. Estimăm că ritmul vânzărilor de apartamente cu care ne-am obişnuit se va reduce anul viitor, avem pe de o parte înăsprirea condiţiilor de finanţare, iar pe de altă parte creşterea costurilor cu utilităţile, care reduc capacitatea de a achiziţiona o locuinţă. Va exista un public ţintă mult mai restrâns la care toţi dezvoltatorii vor să ajungă”, a declarat Patricia Ferent, managing partner Imoteca, conform Economica.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele