Cum vor ajunge vacile să salveze planeta, deși noxele eliminate de ele duc la încălzirea globală
Cercetările realizate de oamenii de știință arată că bovinele pot avea un rol important în lupta contra schimbărilor climatice.
Potrivit celor mai recente descoperiri ale cercetătorilor științifici, bacteriile găsite într-unul din compartimentele stomacului unei vaci pot descompune plasticul.
Plasticul – problema de care omenirea trebuie să scape
Atunci când vorbim despre încălzire globală, poluare și efectele schimbărilor climatice, una dintre sursele principale ale problemei o reprezintă plasticul.
Începând cu anii 1950, au fost produse peste 8 miliarde de tone de plastic – echivalent în greutate cu 1 miliard de elefanți. Ca rezultat, poluarea cu plastic este omniprezentă, în apă și în aer, oamenii consumând și respirând în mod involuntar particule de microplastic.
Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au lucrat la valorificarea capacității micilor insecte microscopice de a descompune acest material extrem de dăunător mediului înconjurător.
Așa la ajuns la descoperirea despre care vorbim astăzi. Se pare că există microbi care sunt capabili să degradeze poliesterul în mod natural.
Aceștia se găsesc, de exemplu, în cojile de roșii sau mere. Aceste produse alcătuind dieta bovinelor, cercetătorii au dedus faptul că în stomacul acestora ar putea găsi microbii atât de utili nouă în combaterea poluării cu plastic. Din fericire, cercetătorii nu s-au înșelat.
Pentru a testa această teorie, dr. Doris Ribitsch, de la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena, și colegii ei au procurat lichid din rumen, un compartiment al stomacului unei vaci, dintr-un abator din Austria. O vacă produce de obicei un volum de rumen de aproximativ 100 de litri, a remarcat Ribitsch.
În lichidul din rumen, se pare că nu este prezent doar un tip de enzimă, ci mai degrabă enzime diferite care lucrează împreună pentru a realiza degradarea, au sugerat autorii în revista Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.
Acest lichid a fost incubat cu cele trei tipuri de poliesteri – PET (un polimer sintetic utilizat în mod obișnuit în textile și ambalaje); PBAT (plastic biodegradabil folosit adesea în pungi de plastic compostabile); și PEF (un material bio-bazat realizat din resurse regenerabile). Fiecare plastic a fost testat atât sub formă de film, cât și sub formă de pulbere.
Rezultatele au arătat că toate cele trei materiale plastice ar putea fi descompuse de microorganismele din stomacul bovinelor.
Prin urmare, aceasta ar putea fi o soluție salvatoare pentru planeta noastră. Oameni ar putea renunța astfel să mai ardă deșeurile din plastic și ar putea scăpa de ele pe cale naturală, ajutați fiind de vaci.