Cum vezi dacă lucrezi la o firmă cu datorii la ANAF: ”lista rușinii”, din nou online
Datoriile la ANAF, mai ales dacă sunt semnificative, reprezintă un motiv semnificativ de îngrijorare pentru un angajat. Din acest motiv, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a făcut un obicei din a publica online ”lista rușinii”.
Datoriile la ANAF pot înseamna multe lucruri. Nu de puține ori, ar putea ilustra o eroare în sistem sau o greșeală de calcul a celor de la stat. În același timp, însă, s-ar putea să fie un indiciu important al faptului că o firmă se pregătește de insolvență sau faliment, deoarece se află în imposibilitatea de a-și mai achita dările. Din acest motiv, autoritățile au considerat că lista cu datornicii este de interes public.
Ca referință, în “lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în trimestrul doi 2021. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
Punctual, obligaţiile fiscale pentru T2 2021 sunt aferente perioadei aprilie – iunie 2021. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus, altfel, ar fi fost prea lungă și începea să-și piardă din utilitate, deși există un mecanism de căutare destul de bine pus la punct.
ANAF îți arată firmele cu datorii: unde găsești lista
Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.
În schimb, sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori
Orice firmă prezentă în această listă poate să și dispară, dar durează vreo două săptămâni. ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”. Lista rușinii o găsești aici.