20 iun. 2021 | 16:00

Cum testezi un telefon cu Android: care sunt cele mai bune benchmark-uri ca să înțelegi cât este de rapid

ACTUALITATE
Cum testezi un telefon cu Android: care sunt cele mai bune benchmark-uri ca să înțelegi cât este de rapid

Din pricina meseriei mele, mi se întâmplă deseori să-mi doresc să măsor performanța sau viteza de lucru a unui telefon. Din fericire, o poți face și tu din confortul căminului.

Benchmark-urile nu sunt de ieri de azi și fac o treabă minunată atunci când vrei să asociezi o cifră exactă sau notă performanței unui dispozitiv sau echipament. Indiferent cât durează, la final, te vei trezi cu un număr ușor comparabil pe ecran, o valoare pe care o înțelege toată lumea.

Compararea brută a specificațiilor tehnice nu este utilă sau relevantă. Sunt telefoane sau laptopuri mai rapide decât altele cu același procesor, tip sau cantitate de memorie RAM. Diferențele pot veni din multe direcții, tipul soluției de stocare incorporate, soluția de răcirea integrată și nu numai.

Doar un benchmark spune întreaga poveste într-un format comparabil dacă vrei să știi cum să-ți testezi terminalul cu Android. Ca un detaliu drăguț, multe dintre benchmark-urile de mai jos sunt disponibile și pe iOS, dacă ești utilizator de iPhone.

Revenind însă la Android, ar fi bine să te obișnuiești să rulezi unul sau două benchmark-uri la intervale regulate de timp pentru a verifica dacă prețiosul tău gadget nu a devenit mai lent între timp. Poate a îmbătrânit sau are vreun malware instalat care te lasă fără resurse hardware.

Indiferent de motivația din spate, există mai multe teste cu care poți asocia o valoarea numerică noului tău gadget:

  • Geekbench 5 este gratuit, chiar dacă include câteva reclame și îl poți descărca de aici.
  • AnTuTu este cel mai popular benchmark al momentului, mai ales pentru măsurarea performanței din jocuri video. Este complet gratuit și îl găsești aici. Mă încântă că defalchează rezultatele pe secțiuni de test. Nu oferă un singur scor la final.
  • Tot când vine vorba de jocuri, 3DMark este un test cu o foarte lungă istorie în domeniu benchmark-urilor, indiferent de platformă. Este complet gratuit și îl găsești aici.
  • Nu în ultimul rând, mai poți folosi în același scop și Quadrant din spatele acestui link sau GFXBench de aici. Instalarea nu durează mai mult de câteva secunde sau minte.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele