13 mart. 2021 | 07:15

Cum scapi de durerea de spate. Cauze și tratament eficient, fără pastile și operații

ȘTIINȚĂ
Cum scapi de durerea de spate. Cauze și tratament eficient, fără pastile și operații

Durerea de spate este boala secolului în care trăim. Majoritatea dintre noi am uitat ce înseamnă mobilitatea, mișcarea, viață activă, și ne petrecem cea mai mare parte din zi (și din viață) stand jos, pe scaun, în față computerelor, sau, mai rău, întinși în pat… tot cu ochii în gadgeturi.

Acest stil de viață, deși pare la prima vedere reconfortant, este mai mult decât distructiv.

Este un stil de viață nesănătos ce poate avea repercursiuni severe și iremediabile asupra stării de sănătate, pe termen lung.

Una dintre aceste repercursiuni resimțită pentru prima dată în istorie ca o problema extrem de răspândită este durerea de spate.

Cum scapi de durerea de spate: Omul e făcut pentru mișcare

Prin natură lui, omul, ființă bipepdă înzestrată cu coloana vertebrală, trebuie să se miște, să fie activ, să meargă, să stea în picioare.

Când aceste lucruri firești, pentru care organismul nostru e pregătit de mii de ani, dispar, apar durerile de spate.

Din fericire, majoritatea afecțiunilor privind inconvenientele provocate în zona spatelui se pot remedia chiar fără tratament medicamentos și intervenții chirurgicale, însă altele, cum ar fi hernia de disc, ne pot afecta sănătatea pentru totdeauna.

De ce suferim de dureri de spate?

Astfel, un experți fizioterapeut a explicat pentru Natgeo.ro, cum apare durerea de spate, ce o provoacă, dar și cum putem scăpa de ea. În principal, cauza e că oamenii au tot mai des un stil sedentar de muncă.

Orele petrecut în șezut, la birou sau în mașină, duc la o supra-solicitare a unui sistem care pur și simplu nu a fost conceput cu acest scop. Mersul solicită musculatura, inclusiv a coloanei, sistemul nervos îndrumă corpul cum să dirijeze forțele care circulă în corp, trebuind să se adapteze la neregularitățile solului și la menținerea echilibrului.

Problema e că aceste modelele de mişcare se îndepărtează din ce în ce mai mult de cea naturală, corectă, şi articulaţiile ajung să fie mai încărcate.

Copiii – în mare pericol

Corpul nostru se transformă în funcție de cum îl folosim. Funcția determină structura, spune expertul, care atrage atenția asupra pericolului în care sunt copiii:

„Trăim în prezent, pentru prima oară în istorie, o perioadă când un copil în creștere nu mai are parte de mișcările necesare pentru dezvoltarea și susținerea coloanei vertebrale sănătoase. Cel mai important factor preventiv apare când copilul începe să meargă pentru că atunci se formează curburile coloanei vertebrale, care sunt de fapt baza pentru funcționarea corectă a coloanei și pentru o postură corectă”

Prevenția e primul „tratament”

Deși spune că apreciază tehnologia de ultimă oră și medicamenele nou descoperite, fizioterapeutul pune accentul pe prevenție.

Ea subliniază că durerile de spate pot fi „tratate” încă de dinainte să apară, prin adoptarea unor poziții sanatoare, corectarea posturii, un stil de viață sănătos, mișcare și combaterea sedentarismului.

Astfel de practici au cu atât mai mult succes cu cât sunt implementate de la vârste cât mai fragede.

„Dacă recăpătăm control asupra mișcării starea se poate îmbunătăți. Pentru mine, ca fizioterapeut, prima provocare e ofer pacienților mei informațiile din care să înțeleagă esența problemei, necesitatea unui stil de viață mai sănătos ceea ce privește coloana vertebrală, câteva reguli de bază de igienă posturală”, arată sursa citată.

De asemenea, după eventualele tratamente, e necesară o rigoare în activitatea de zi cu zi, pentru a lupta impotriva afecțiunilor coloanei vertebrale.

Prin urmare, stilul de viață sănătos ajută atât la prevenirea, cât și la tratarea și susținerea tratamentelor și perioadelor de recuperare.