09 apr. 2021 | 16:00

Cum să faci față unui an de epuizare mentală acumulată de la lucrul de acasă

ACTUALITATE
Cum să faci față unui an de epuizare mentală acumulată de la lucrul de acasă

În ultimul an, viața noastră a cunoscut schimbări ample care ne-au determinat pe mulți dintre noi să simțim un sentiment de epuizare. Cu toții probabil am experimentat acest sentiment de burnout.

Ne petrecem zilele uitându-ne la un ecran, o mare parte din comunicarea noastră având loc prin apeluri video. Acest lucru a dus la ceea ce a fost numit „oboseală prin Zoom”, în care creierul nostru este epuizat de suprastimulare.

În afară de efortul ochilor de a privi un ecran toată ziua (dacă nu ne uităm la laptop, ne uităm adesea la televizor sau la telefon), suntem stresați de întâlnirile video. Dintr-o dată, toți colegii sunt în “casa ta”.

În anii 1960, antropologul Edward Hall a descris modul în care relațiile noastre funcționează pe distanțe acceptate social. Relațiile strânse de familie și de intimitate au loc la o jumătate de metru. Pentru prietenii apropiați, această distanță se extinde la aproximativ 1,2 metri.

Pandemia ne transmite creierului mesaje conflictuale. Cu apelurile video, fețele se află la mai puțin de 50 de centimetri de noi, iar acest lucru spune creierului că aceștia sunt persoane apropiate, chiar dacă sunt doar colegi sau străini. În mod similar, regulile de distanțare socială i-au forțat pe cei dragi să fie poziționați într-un spațiu mult mai îndepărtat, care este de obicei rezervat persoanelor pe care le putem întâlni sau cunoaște social, dar nu foarte bine – mai degrabă cunoscuților decât prietenilor.

Munca de acasă ne-a schimbat complet obiceiurile

În timp ce creierul nostru rațional înțelege distanțarea socială, incapacitatea fizică de a atinge și ține prietenii apropiați și familia ne poate încurca să gândim că distanța este cumva o respingere. Efortul cognitiv de gestionare a acestor mesaje conflictuale este obositor.

Apelurile video ne obligă, de asemenea, să ne privim mai mult decât suntem obișnuiți s-o facem, iar acest lucru se poate simți inconfortabil și ne poate face să ne îngrijorăm excesiv despre modul în care ne percep alții.

Apoi, după ce oprești apelul video cu colegii, îți verifici e-mailurile sau începi să lucrezi la alte proiecte care au un deadline imediat. Acest multitasking ne epuizează mental.

Suntem mult mai eficienți atunci când lucrăm la o sarcină pe rând. Acest lucru evită sentimentul de epuizare. Creierul nostru răspunde la sfârșitul unei activități și la apariția unei noi activități din indicii de pre-învățate. Adesea aceste indicii implică mișcarea fizică. Spre exemplu, când erai la birou, aveai o ședință cu colegii, apoi mergeai la laptop și îți verificai mail-ul, apoi începeai să lucrezi. Acum, le faci de multe ori pe toate deodată.

Acestea au dispărut în mare măsură – naveta zilnică este absența cea mai evidentă pentru cei care lucrează de acasă. Mersul spre și de la întâlniri permite, de asemenea, creierului și corpului să se pregătească pentru următoarea sarcină. În afara muncii, mersul la sală sau întâlnirile regulate cu prietenii adaugă structură și separare unui spațiu în viețile noastre.

Deci, cum putem aborda acest sentiment de epuizare?

Creează timp în ziua ta de lucru pentru chat-ul casual care nu este legat de muncă. Conversațiile zilnice variază de la small talk despre vreme, până la conversații mai substanțiale despre viețile noastre.

Fă-ți timp pentru aceste conversații, poate aranjezi chiar un prânz online. Utilizarea diferită a tehnologiei va ajuta la ruperea monotoniei și asocierea ecranelor cu burnout-ul. În plus, partajarea spațiului cu colegii cu care ești mai prietenos în viața reală și care se încadrează în spațiul tău personal fac ca întâlnirea online să fie mai puțin stresantă.

Organizația caritabilă Fight for Sight sugerează o regulă 20-20-20 în care pentru fiecare 20 de minute privind un ecran, te uiți în altă parte la o distanță de 20 de metri, timp de 20 de secunde, pentru a limita oboseala ochilor. Unde este posibil, în timpul întâlnirilor video, ține camera oprită sau comută la apeluri telefonice.

Înainte și după o întâlnire pe Zoom, ridică-te de la birou, mișcă-te puțin pentru a imita mersul spre și de la întâlniri și încearcă să ai o zi fără întâlniri online într-o săptămâna de lucru. Astfel, eviți această epuizare mentală.

Delimitează spațiul de lucru de cel pentru viața personală

De asemenea, a avea spații distincte pentru activități diferite ne ajută creierul să se oprească psihic de la muncă. Dacă biroul este folosit ca spațiu de lucru în timpul zilei, mută obiectele de lucru în afara vederii la sfârșitul zilei. Deci delimitează spațiul de muncă de cel pentru viața personală.

Mai mult, pentru a limita multitasking-ul și a crește puterea de concentrare, închide filele din browsere, dă-ți telefonul pe modul silent și nu mai verifica mail-uri după terminarea programului.

Pe măsură ce vine primăvară cu zile mai lungi și mai însorite, este momentul perfect pentru a crește timpul petrecut în aer liber și pentru a face mișcare, care este un impuls natural al bunei dispoziții. Poate ai putea chiar să-ți iei laptopul și să lucrezi de la o terasă, în aer liber.

A fi în aer liber ne ajută să ne simțim mai conectați cu ceilalți, chiar și cu menținerea distanței sociale, ceea ce poate spori bunăstarea noastră și elimină această epuizare mentală resimțită de noi toți.