02 iun. 2021 | 17:50

Cum primesc chinezii bani gratis de la stat, doar ca să îi cheltuiască, iar autoritățile să îi monitorizeze

ACTUALITATE
Cum primesc chinezii bani gratis de la stat, doar ca să îi cheltuiască, iar autoritățile să îi monitorizeze

Autoritățile chineze au lansat un amplu proces de testare a monedei digitale a Băncii Populare. Este vorba despre Yuan-ul digital, prin care China dorește să țină pasul cu evoluția criptomonedelor și să își digitalizeze în viitor întregul sistem financiar.

În acest moment, procesul de testare se află în faza în care cetățenii primesc bani de la stat, într-un portofel digital, doar ca să îi cheltuiască.

China nu a făcut încă o lansare la nivel național a Yuan-ului digital, pe care îl dezvoltă încă din 2014, dar se concentrează în schimb pe încercări sub formă de loterii din toată țara.

Concret, China va distribui 40 de milioane de renminbi (6,2 milioane de dolari) din moneda sa digitală cetățenilor din Beijing, la o loterie.

Locuitorii din capitala Chinei pot folosi două aplicații bancare pentru a aplica pentru a câștiga unul din cele 200.000 de așa-numite pachete roșii ca parte a loteriei care conține 200 de yuani fiecare (aproximativ 31 de dolari).

Moneda digitală poate fi cheltuită doar în relații comerciale cu anumiți vânzători autorizați de stat.

Chinezii care doresc să obțină banii de la stat se mai pot înscrie doar până pe 7 iunie, la miezul nopții.

În februarie, orașul Chengdu din sud-vestul Chinei a distribuit 40,2 milioane de yuani în monedă digitală. Anul trecut, alte orașe, cum ar fi centrul tehnologic chinez din Shenzhen, au avut propriile lor loterii.

Orice turist ar putea beneficia de loterii, în viitor

Li Bo, guvernator adjunct al Băncii Populare din China (PBOC), a declarat în aprilie că banca centrală va extinde domeniul de aplicare al proiectelor sale pilot și ar putea chiar permite vizitatorilor străini la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 să îl folosească.

Yuanul digital nu este o criptocurrency ca bitcoin. Yuan-ul digital se diferențiază de cea mai populară criptomonedă din lume prin faptul că este emis de o autoritate centrală – PBOC – în timp ce bitcoinul este complet descentralizat.