Cum poluarea aerului din această țară s-a transformat în artă

Cum poluarea aerului din această țară s-a transformat în artă

Poluarea aerului din Marea Britanie s-a transformat în artă, cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul opiniei publice.

Poluarea a devenit o problemă urgentă pe tot Globul. Practic, aproape toate țările și regiunile trebuie să adopte cât mai repede măsuri pentru a combate efectele poluării și pentru a diminua fenomenul.

Pasivitatea ne poate costa foarte scump pe fiecare dintre noi și cel mai important lucru este că nu trebuie să așteptăm un Guvern sau un ONG pentru a lua măsuri în locul nostru.

Și noi, prin activitățile de zi cu zi, putem fi factori poluatori pentru mediu. Puțină grijă în modul în care ne trăim viața pe Pământ ar putea însemna o salvare pentru toți, dar și pentru generațiile viitoare.

În Marea Britanie, poluarea s-a transformat în artă

Exact așa s-a gândit și Marina Vitaglione, un artist plastic ce a transoformat un fenomen atât de urât și de nociv precum poluarea, în artă pură. Totul cu scopul de a trezi conștiința oamenilor din societate.

Marina Vitaglione a folosit o tehnică fotografică tradițională pentru a conecta fotografii care ilustrează calitatea aerului, cu anumite imagini menite să confere un ton artistic creației.

Lucrând alături de oamenii de știință de la London Air Quality Network, parte a Imperial College London (ICL), Marina a primit acces la probe de aer din toată capitala, inclusiv Brixton Road și Lewisham, în sudul Londrei.

Pe unele le-a pus pe o bandă de hârtie, folosind un dispozitiv de monitorizare beta-atenuare (BAM), apoi le-a fotografiat la microscop.

Pe altele le-a mărit digital prin spectroscopie Raman, măsurând intensitatea și lungimea de undă a luminii împrăștiate de la molecule.

Marina a aplicat apoi un proces de imprimare cu cianotip, una dintre cele mai vechi metode de producere a imaginilor cu lumină, plasând negative transparente ale acestor imagini digitale pe hârtie acoperită cu emulsie fotosensibilă, pe care a expus-o la lumina Soarelui.

„La nivel estetic, tonul cian-albastru al cianotipurilor îmi amintește de cerul pur, fără nori, în contrast cu viziunea norilor cenușii pe care o avem atunci când ne gândim la poluarea aerului. Am folosit hârtie japoneză gampi, ale cărei foi lucrate manual, subțiri și delicate evocă în sine lejeritatea aerului.

Scopul meu a fost de a face invizibilul vizibil și de a arăta problema într-un mod nou pentru a sensibiliza privitorii”, a explicat Vitaglione.

În timpul primului blocaj din Marea Britanie, pe fondul pandemiei de coronavirus, anul trecut, nivelurile de poluare a aerului s-au diminuat la nivelul cel mai scăzut de la începutul înregistrărilor, în 2000 , conform Rețelei London Quality Air.

Dar acum, prof. Kelly a spus: „Statisticile guvernamentale arată că traficul rutier aproape că a revenit la nivelurile pre-pandemice, deoarece unii oameni evită încă transportul public și au trecut la utilizarea mai intensă a mașinilor personale”.

Prin urmare, e nevoie de campanie de conștientizare asupra calității aerului. Iată ce a realizat Vitaglione:

poluare-aer-marea britanie

Citește și: