Cum funcționează ochelarii care detectează virusul în trei secunde. Pot ajuta la redeschiderea turismului
Se caută necontenit soluții pentru a testa oamenii rapid și eficient, mai ales în contextul revenirii la normal. Un soft special creat pentru a detecta virusul a fost realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Sistemul ochelarilor identifică bolnavii de Covid în câteva secunde. Iată cum funcționează ochelarii care detectează virusul.
Sistemul se bazează pe ochelarii Google Glass și deocamdată este testat în Spania. El a fost creat de mai multe companii din Spania, SUA și China și a fost deja testat pe cinci mii de voluntari.
“Ne-am dat seama că în ochi se observă o serie de inflamații specifice bolii Covid-19”, a spus Paula Boned, CEO Ocutech, citată de Mediafax.
Cum funcționează, mai exact? Inteligența artificială a fost folosită de către inginerii de la companiile implicate în proiect, pentru a identifica inflamațiile din pupile. Softul proiectat permite deosebirea anumitor anomalii care pot fi provocate de conjunctivită și oferă un rezultat în câteva secunde.
Ochelarii care detectează virusul în trei secunde pot ajuta la testarea masivă
Alfonso Soriano, CEO Innoarea, compania care a proiectat ochelarii inteligenți spune că ei au folosit inteligența artificială ca să fotografieze această secțiune a ochilor, pentru a putea ulterior să o încarce pe un server. Apoi, în acel server, algoritmii de inteligență artificială analizează acea imagine și dau rezultatul.
În cele din urmă, persoanele care au fost confirmate pozitiv cu virusul, în urma fotografierii, fac un test rapid de antigen. Ochelarii au fost folosiți deja la diverse testări în SUA și China, dar cel mai numeros experiment, cu cinci mii de voluntari, a avut loc recent la Valencia, Spania.
Rămâne de văzut dacă rezultatele dovedesc fiabilitatea ochelarilor smart. Aceștia ar putea fi folosiți, dacă se dovedesc eficienți, la testarea masivă la concerte, în turism și în alte spații publice, odată cu relaxarea restricțiilor. Se pot folosi chiar și în aeroporturi, unde pot fi instalate chioșcuri, pentru ca fiecare persoană să se testeze singură, conform lui Soriano.