Voucherele ”Rabla pentru electrocasnice”, la vânzare pe OLX și pe alte site-uri de anunțuri: cum e posibil

Voucherele ”Rabla pentru electrocasnice”, la vânzare pe OLX și pe alte site-uri de anunțuri: cum e posibil

Pe site-urile de anunțuri precum OLX sunt zeci de anunțuri privind vânzarea de vouchere pentru programul ”Rabla pentru electrocasnice”.

Porgramul ”Rabla pentru electrocasnice” a debutat recent, dar se pare că nu toată lumea caută să profite de el în condițiile stabilite de stat. Asta pentru că pe site-urile de anunțuri ca OLX au apărut zeci de anunțuri. Anunțurile cuprind diverse oferte.

Cei interesați pot cumpăra un voucher, împreună cu un aparat electrocasnic vechi, ce trebuie predat în schimbul celui nou. Digi24 a cerut explicații chiar de la Andrei Iorgulescu, director general al Administrației Fondului pentru Mediu.

Vouchere ”Rabla pentru electrocasnice”, la vânzare pe internet

Directorul AFM a explicat că acest fenomen care este o ilegalitate nu poate fi oprit, singura sancțiune fiind că voucherul nu poate fi utilizat de cel care nu are acest drept. Există mai multe chei de securitate, adică persoana își introduce cartea de identitate scanată, iar aplicația verifică aceste date cu cele introduse manual.

„Plus că, și în magazin, și atunci când se livrează echipamentele se face identificarea persoanei. Românul e inventiv și ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să știe că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără. Nici nu e rentabil când îl cumperi, pentru că scazi valoarea finanțării, adică beneficiezi de finanțare redusă, adică a plătit deja în avans o parte din suma respectivă”, a spus directorul AFM.

Andrei Iorgulescu a precizat că vânzarea acestor vouchere este ilegală, pentru că ele un cod unic de identificare, în baza CNP. Doar că instituția nu-i poate sancționa sub nicio formă pe cei care fac asta. Mai ales că pare o schemă prin care pot fi păcălite doar persoanele naive.

Cel mai mare interes în cadrul programului Rabla pentru Electrocasnice a fost pentru cumpărarea de laptopuri, tablete şi televizoare, arăta Ministerul Mediului.