Cum au ajuns monedele virtuale să fie mai atractive decât aurul
Criptomonedele se bucură de un succes răsunător pe piață. Acestea reușesc să-și consolideze poziția de active investiționale, într-o perioadă tulbure pentru economiile lumii, în care oamenii caută refugii de sistemul bancar tradițional, dar mai ales de inflația galopantă.
Deși criptomonedele nu sunt o noutate, ele fiind lansate deja de ani buni, în ultimul an s-au apreciat semnifiativ, reușind să adune în jurul lor tot mai mulți adepți, majoritatea dintre ei fiind încântați de posibilitatea câștigului rapid.
Criptomonedele – aurul digital
Un studiu recent desfășurat de analiștii din Cadrul Băncii Naționale a României (BNR), arată că oamenii au un apetit tot mai mare pentru astfel de investiții. Ba chiar sunt mai atrași de investițiile în sectorul crypto, decât în tradiționalul aur.
Criptomonede au prins atât de bine la investitorii profesioniști, dar și de ocazie, încât piaţa tranzacţiilor cu criptoactive a ajuns să valoreze nu mai puțin de 2,69 triliarde de dolari.
Prin comparație, pentru a ne da seama de amploarea reală a acestui fenomen, piaţa creditelor subprime, atunci când s-a declanşat criza financiară din 2007, ajunsese la numai 1.2 trilioane de dolari.
„Cifrele prezentate anterior descriu atât dimensiunea importantă (din perspectiva capitalizării și a rulajelor zilnice) pe care au căpătat-o piețele de criptoactive cât și volatilitatea extremă ce le caracterizează”, arată studiul „O iarnă grea în multe privinţe”, coordonat de Daniel Dăianu şi redactat de o echipă BNR.
Autorii studiului mai subliniază faptul că trebuie remarcată dinamica în creștere a fluxurilor financiare dinspre activele tradiționale către cele digitale.
De exemplu, „se observă în perioada curentă o reducere a interesului față de metalele prețioase ca activ de rezervă preferat în perioadele cu inflație în creștere, în favoarea plasamentelor în criptoactive.
O parte dintre investitori, inclusiv instituționali, renunță la plasamentele în aur (ce are o istorie îndelungată ca activ de rezervă) pentru a cumpăra active digitale introduse de doar câțiva ani și care sunt acum preferate pentru diversificare portofoliilor datorită corelațiilor reduse cu majoritatea celorlalte active financiare existente pe piață. În acest context, cel mai important fond de investiții tranzacționat la bursă (ETF) a consemnat retrageri de circa 10 miliarde de dolari numai în acest an iar prețul aurului a scăzut cu circa 6 procente”.
De asemenea, trebuie notat că un studiu al Autorității britanice pentru supravegherea conduitei pe piețele financiare arata că 69% dintre persoanele cu vârstă sub 40 de ani care tranzacționează criptoactive cred că acestea sunt reglementate, iar 58% au fost motivați să facă o investiție cu risc ridicat după ce au auzit despre astfel de active la știri sau pe rețelele de socializare.
Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat în luna mai a acestui an, că investitorii în criptomonede ar trebui să fie pregătiți să-și piardă toți banii din cauza lipsei de „valoare intrinseca” a activelor.
Totuși, economiștii sunt sceptici cu privire la criptomonede
Numeroși economiști și analiști continuă să privească cu neîncredere activele digitale. Ei susțin că oamenii care fac astfel de investiții efectiv își joacă banii la ruleta hazardului.
Nu există nicio garanție, nicio reglementare oficială. Criptomonedele sunt active foarte volatile, a căror valoare poate oscila extrem de mult. Prin urmare, există șansa de creștere exponențială în valoare, dar și de scădere dramatică. În acest al doilea scneariu, investitorul pierde.
Din acest motiv, majoritatea economiștilor recomandă oamenilor să investească în monede digitale doar atât de mulți bani cât își permit să piardă și să nu-și asume riscuri ce i-ar putea ruina. De exemplu, dacă ai niște economii puse deoparte, poți risca o parte din ele să investești, dar nu poți să-ți vinzi singura casă, practic acoperișul de deasupra capului pentru a cumpăra monede digitale. Ar fi o adevărată nebunuie extrem de riscantă.
Cele mai dure avertismente cu privire la riscurile asociate acestor monede digitale vin din partea băncilor tradiționale.
Guvernatorul adjunct al Băncii Angliei, Jon Cunliffe, critică dur aceste active digitale. Monedele virtuale rișca să destabilizeze sistemul financiar și să ne arunce într-o noua criză similară celei din 2008.
„Când ceva din sistemul financiar creste foarte repede și creste într-un spatiu în mare parte nereglementat, autoritățile de stabilitate financiara trebuie să se ridice și să acționeze”, a spus bancherul, care îndeamnă autoritățile să reglementeze cât mai repede monedele digitale, până când ele nu vor deveni un oericol iminent de destabilizare a sistemelor financiare tradiționale.
În aceeași ordine de idei, și Banca noastră Națională e de părere că aceste criptoactive trebuie reglementate în mod obligatoriu.
Potrivit studiului BNR, valoarea la care au ajuns criptomonedele descrie atât dimensiunea importanta (din perspectiva capitalizării și a rulajelor zilnice) pe care au căpătat-o piețele de criptoactive cât și volatilitatea extremă. Studiul trage un semnal de alarmă arătând că o parte dintre investitori, inclusiv instituționali, renunță la plasamentele în aur (care are o istorie îndelungată că activ de rezerva) pentru a cumpără active digitale introduse de doar câțiva ani.
În cazul investitorilor individuali, schimbarea preferințelor tine de modificări comportamentale apărute pe fondul lipsei de informare și de înțelegere a mecanismelor de piață, accentuând caracterul puternic speculativ pe care atât piețele clasice cât și cele ale criptoactivelor îl au în perioada actuala.
Însă Cunliffe susține că autoritățile abilitate și guvernele lumii trebuie să aibă grija să nu reacționeze excesiv sau să clasifice noile abordări drept „periculoase” pur și simplu pentru că sunt diferite și a menționat, de asemenea, că tehnologiile criptografice oferă o perspectiva de „îmbunătățiri radicale” în serviciile financiare.
Bancherii spun că Bitcoin-ul este, de fapt, „aurul nebunilor”
La rândul său, CEO-ul JP Morgan, e sigur de faptul că Bitcoin va fi reglementat. Însă nu oricum, ci foarte dur!
„Daca oamenii il folosesc pentru evaziune fiscala, trafic de carne vie si ransomware, va fi reglementat, indiferent daca iti place sau nu”, sustine CEO-ul JP Morgan.
Bitcoin-ul „nu are valoare intrinseca”, a raspuns acesta cand a fost intrebat, in cadrul unui interviu acordat luni, daca Bitcoin este asemanator piritei, mineralul cunoscut drept „aurul nebunilor”.
Aceste elemente nu vin decât să sublinieze faptul că Bitcoin, ca și alte monede digitale, nu mai pot fi subestimate de autorități și trebuie creat, de urgență, un cadru legal pentru ele, fiindă tot mai mulți oameni și instituții se îndreaptă către această zonă, iar pentru securitatea lor financiară, instituțiile abilitate ar trebui să ia măsuri.