24 ian. 2021 | 12:15

Cum ar arăta oameni din picturi celebre în realitate: Mona Lisa sau Frida Kahlo, de nerecunoscut

ACTUALITATE
Cum ar arăta oameni din picturi celebre în realitate: Mona Lisa sau Frida Kahlo, de nerecunoscut

Inteligența artificială a devenit foarte ușor de accesat publicului larg, ceea ce a făcut-o foarte populară. Artiștii de peste tot își combină abilitățile cu AI pentru a crea tot felul de editări. Chiar și cele mai multe aplicații au filtre care utilizează AI pentru a te face să arăți mai în vârstă, mai tânăr sau chiar un alt gen.

Un artist grafic din San Francisco folosește această nouă tehnologie pentru a vedea cum ar arăta picturile celebre și personajele de desene animate dacă ar fi realiste. De asemenea, a încercat să redea cum inteligența artificială recreează figuri istorice.

Rembrandt

Pe site-ul său, Nathan spune: „Sunt director tehnic, tehnolog creativ, supraveghetor de efecte vizuale și artist grafic de mișcare, cu peste un deceniu de experiență. Explorez în prezent intersecția dintre artă și AI”.

Picturi celebre recreate prin inteligența artificială

El a spus, pentru Boredpanda, ce l-a inspirat să creeze aceste editări: „Pe de o parte, îmi place să creez imagini imposibile și să explorez noi tehnologii. Am un fundal în animație și efecte vizuale și odată ce am văzut ce este posibil folosind AI și învățarea automată, mi-am dat seama că există atât de multe lucruri care ar putea fi făcute cu ele, care altfel ar fi imposibile”.

Pe de altă parte, este fascinant să explorezi modul în care un model de AI construit pe un anumit set de date cu un anumit cadru poate „vedea” lumea și apoi transforma imaginile. AI „știe” doar ceea ce a văzut deja și filtrează lumea prin acest obiectiv.

inteligența artificială

Mona Lisa

Fiecare mică modificare a setului de date, a parametrilor modelului și a imaginilor au toate posibilitatea de a schimba fotografia inițială. Acesta este un spațiu pentru a explora modul în care rețelele neuronale artificiale interpretează lumea într-un mod care poate fi similar cu propriile noastre minți. “Nu spun că o imagine pe care am creat-o arăta chiar ca Mona Lisa, dar așa o vede aparatul pe baza acestui aranjament special de variabile. Pentru mine, asta este fascinant”, spune Nathan.

“De asemenea, vreau să adaug că acestea sunt cu siguranță doar experimente și că există unele limitări destul de evidente ale inteligenței artificiale și a seturilor de date pe care este instruită. Frida își pierde brâul, părul lui Miles se deteriorează, pistruii lui Lil Miquela dispar, pălăriile se transformă în păr, iar Ben Franklin primește chiar și un cercel. Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care această combinație specială de variabile recreează o față care vine cu o mulțime de întâmplări și inconsecvențe. Păstrarea diversității în AI este un domeniu de cercetare activă”, adaugă artistul.

„Pentru mine, crearea de artă este atât o expresie a curiozității, cât și un act de explorare”

Nathan explică modul în care creează aceste editări: „Este un proces foarte iterativ și explorator. În termenii cei mai simpli, o față este utilizată ca intrare pentru software, iar software-ul generează fețe noi pe baza intrării. Am exemple în care creez versiuni „reale” ale persoanelor pictate sau a desenelor animate și, de asemenea, versiuni de desene animate ale oamenilor reali”.

Benjamin Franklin

Nathan spune că i-a plăcut întotdeauna să deseneze, să facă fotografii și să picteze. De asemenea, a avut întotdeauna un computer de când era în școala primară. Combinația dintre arta și tehnologia tradițională a fost un pas firesc pentru el și i-a condus cariera în VFX și animație.

“Interesul meu actual în explorarea manipulării feței și a artei generative folosind AI și învățarea automată a început cu un proiect pentru muzeul Salvador Dali, numit Dali Lives în 2018. Am folosit codul deepfake pentru a-l aduce pe Dali înapoi la muzeu, pentru a vorbi cu vizitatorii despre arta sa. De aici, am început să realizez cât de puternice pot fi rețelele neuronale pentru procesarea și generarea imaginilor. Pentru mine, crearea de artă este atât o expresie a curiozității, cât și un act de explorare prin acest proces”, explică artistul.

Frida Kahlo

Este minunat să vezi o imagine terminată, dar este și mai interesant să încerci un cod nou, să folosești codul în moduri în care nu trebuiau să fie, să combini diferite instrumente împreună și să creezi artă complet nouă prin noi procedee, potrivit lui Nathan.

Elastigirl din „The Incredibles”

Călătorind, fiind curios despre lume și întâlnind mulți oameni diferiți de-a lungul vieții, i-a adus inspirație în crearea de artă și, pur și simplu, spune Nathan, să-și urmeze pasiunea.